Zaključak je potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.     Foto: Reuters

Klub Mosta uputio je danas u saborsku proceduru zaključak kojim obvezuje Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da Željka Komšića proglasi personom non grata, "jer bošnjačkim izbornim inženjeringom uzurpira mjesto hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine po četvrti put".

"Inicijativu je još sinoć najavio saborski zastupnik u klubu Mosta Nino Raspudić, koji je izjavio da bi najpreciznije bilo reći da je Komšić antihrvatski član Predsjedništva BiH i da ga je davno trebalo proglasiti personom non grata u Hrvatskoj. Mnoge su političke stranke i akteri u javnosti zazivali i najavljivali ovaj potez, ali Most je prva politička stranka koja je službeno u Hrvatskom saboru pokrenula proceduru za proglašenja Komšića nepoželjnom osobom", naveli su Mosta.

Zaključak je potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.

"Sukladno članku 10. Ustava Republike Hrvatske, ovim zaključkom se obvezuje Vlada Hrvatske da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovina na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini. Vladu Hrvatske se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora te stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena istim ugovorom", ističe se u zaključku kluba Mosta.

Na osnovu 84,75 posto obrađenih biračkih mjesta u Federaciji BiH u izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kako je jutros objavila Centralna izborna komisija BiH, kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić osvojio je 183.529 glasova (53,61 posto), dok je kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Borjana Krišto osvojila 158.781 glasova (46,39 posto).

TRT Balkan / agencije