Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) saopštila je da je u nedelju uveče došlo do pucnjave u blizini patrole ove misije koja je dežurala u okolini Zubinog Potoka na severu Kosova.     Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla poručio je da se barikade na putevima na severu Kosova moraju odmah ukloniti, te da Srbija mora da prestane da organizuje i podržava nelegalne kriminalne strukture.

Ministar Svecla je povodom pucnjave u nedelju uveče u blizini patrole KFOR-a, koja je dežurala u okolini Zubinog Potoka na severu Kosova, naveo da se "igre predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih zločinačkih instrumenata nastavljaju".

“Oni su prvobitno izjavili da je u Zubinom Potoku došlo do oružanih sukoba koje je pokrenula Kosovska policija i njene specijalne jedinice. Međutim, kada su shvatili da su kriminalne bande koje on podržava napale KFOR, onda žele da demantuju sve napade”, napisao je Svecla na Facebooku.

On je dodao da se barikade moraju odmah ukloniti i da Srbija mora da prestane da organizuje i podržava nelegalne kriminalne strukture koje žele da destabilizuju Republiku Kosovo.

“Kosovska policija će nastaviti da igra svoju ulogu i ispunjava svoju misiju. Apelujem na sve građane da ne nasedaju na propagandu Srbije za podsticanje novog sukoba i da sarađuju sa policijom i organima reda”, poručio je ministar Svecla.

Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) saopštila je da je u nedelju uveče došlo do pucnjave u blizini patrole ove misije koja je dežurala u okolini Zubinog Potoka na severu Kosova. KFOR je za kosovske medije potvrdio da u ovoj pucnjavi nije bilo povređenih, niti materijalne štete. Napadnuti pripadnici KFOR-a su iz Letonije.
Oglasila se i Kosovska policija, koja je potvrdila da Kosovska policija nije umešana u ove napade.

"Pozivajući se na brojna pitanja upućena Policiji Kosova, da li je policija napadnuta u Zubinom Potoku ili je došlo do razmene vatre između policije i kriminalnih grupa, obaveštavamo vas da nije bilo napada na Policiju Kosova, niti je bilo razmene vatre između Policije Kosova ili bilo koje grupe”, navedeno je u saopštenju.

Lokalni Srbi već dve nedelje teškom mašinerijom blokiraju puteve na severu Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova.​​​​​​​ Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor od 30 dana.
Kosovska policija je 10. decembra, kada su postavljene barikade na putevima, zatvorila za kretanja ljudi i robe na dva granična prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak.

Hapšenjima i barikadama predhodili su incidenti na severu Kosova zbog priprema kosovskih vlasti za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, koji su potom odloženi za april naredne godine.

Vanredni izbori su bili raspisani nakon što su srpski predstavnici napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih, koje izdaje Srbija, na RKS tablice. Vlada Kosova je, nakon izlaska Srba iz institucija i velikog pritiska međunarodne zajednice, odluku o tablicama odložila na neodređeno vreme.

TRT Balkan / agencije