Najavljen je i specifičan off program, a jedan od ciljeva organizatora je i krenuti u edukativnom smjeru.      Foto: AA

Sve je spremno za još jedno izdanje Street Arts Festivala u Mostaru. Riječ je o festivalu koji se duže od decenije organizuje u mostarskim kvartovima, a u sklopu kojeg se fasade na brojnim objektima oslikavaju zanimljivim muralima, što je uglavnom posao vrsnih umjetnika iz cijelog svijeta.

“Bavimo se unapređenjem urbane kulture i savremene javne umjetnosti, a naša vizija je kroz umjetnost, edukaciju i inkluziju unaprijediti društvo, kao i umjetničku scenu Mostara i Bosne i Hercegovine. Proteklih deset godina djelovali smo kao neformalna platforma i inicijativa, podržana od drugih nevladinih organizacija, a od prošle godine djelujemo kao udruženje s ciljem razvijanja različitih rezidencijskih programa, kao što je bila rezidencija Marka Jenkinsa. Što se tiče Udruženja ‘Rezon’, krenuli smo u dobrom zaletu u festival koji planiramo cijelu godinu. Ovaj prostor bio je studio Marka Jankinsa, te nam je velika čast i zadovoljstvo što smo takvog umjetnika, svjetski priznatog, imali u rezidenciji, tu sa nama“, izjavila je Marina Đapić iz Udruženja “Rezon”, koje je organizator Festivala.

Najavljen je i specifičan off program, podržan od Fondacije Telemach, a jedan od ciljeva organizatora je i krenuti u edukativnom smjeru.

“Sutra zvanično otvaramo 11. omladinski Street Arts Festival, a već u nedjelju se družimo u Sjevernom logoru, gdje je naša grafiti zona. U ponedjeljak smo u Vukovarskoj ulici. Tu je cilj da se uz kafu družimo s građanima. Doći će nam i gradonačelnik Mario Kordić. To će nakon Šantićeve ulice biti nova galerija pod otvorenim nebom. Organizorat ćemo i grafiti radionicu pod vodstvom Benjamina Čengića. Kroz nju ćemo započeti razvijati edukativne programe, te raditi na osnaživanju lokalne scene. Imamo odličan koncert pred zatvaranje u OKC-u Abrašević, dok je kraj rezervisan za druženje u prirodi u Blagaju. Ove godine imamo produkciju četiri murala“, najavila je Đapić.

Zadovoljstvo zbog organizacije još jednog festivala, koji bi prema najavama trebao biti odličan, ne skriva ni Maja Rubinić.

“Streets Arts je dugo bio u nekom prostoru koji je bio na pola ilegalan i na pola gerilski. Ulična umjetnost bila je izgubila taj adrenalinski zamajac, ali je danas probijena opna, što mi je posebno drago. Ulična umjetnost je prostor koji izaziva interes građana. Svi koji dolaze su profesionalci koji žive od tih honorara, te se uspješno bave ovom umjetnošću. Prostor slobode koji od nas dobijaju je razlog zbog kojeg dolaze kod nas i bez honorara. U sljedećih deset dana trojica velikih muralista iz Italije, Brazila i Njemačke će raditi tri najveća zida u gradu. Ostale manifestacije će se odvijati na manjim površinama“, najavila je Rubinić.

Sabina Maslo je najavila radove svjetski priznatog umjetnika Marka Jankinsa.
“Ono što Mark radi je malo drugačije od onoga na što su navikli naši građani i jedva čekamo reakciju građana. Njegove instalacije su malo potresne i zbog toga smo našli zanimljivu poveznicu sa Mostarom. On se ovim bavi već više od 20 godina, i jedno je od najvećih imena ako govorimo o crtežima na otvorenom prostoru. On izlaže i u galerijama, a radove su prepoznali i publika i kritika. Drago nam je što ćemo dobiti njegov rad kao poklon gradu“, najavila je Maslo.
Sreću i zadovoljstvo zbog boravka i djelovanja u Mostaru nije skrivao ni sam Jankins.

“Tokom prvih dana boravka ovdje, mnogo sam se kretao kako bih istražio grad. To je nešto drugačije u odnosu na ono na što sam naviknut. Zabavno je raditi. Uživam u interakciji s ljudima. Radi se o rekonstrukciji određenih prostora i to je veoma dobra stvar“, rekao je ovaj umjetnik.

TRT Balkan / agencije