Osmani je istakla da Kosovo neće dozvoliti da severni deo zemlje postane bojno polje.           Foto: AA

Predsednica Osmani je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekla da je Kosovo istorijski uspeh NATO-a i da je NATO sudbina Kosova, dodajući da postoje zlonamerne sile koje žele da izazovu i unište ovaj odnos.

Osmani je istakla da Kosovo neće dozvoliti da severni deo zemlje postane bojno polje za postizanje ciljeva regionalnih autokrata, jer prema njenim rečima, Kosovo i region rizikuju da postanu žarišta "zbog ruske zlobe i destabilizujuće agende produženih ruku".

"Sever Kosova je bio i biće sastavni deo Republike Kosovo. Nećemo dozvoliti da sever Kosova postane bojno polje za ostvarivanje hegemonističkih ambicija regionalnih autokrata. Takođe smo posvećeni integraciji lokalne zajednice tako što ćemo očuvati njihova ustavom zagarantovana prava, a istovremeno im ponuditi ekonomske mogućnosti za prosperitet", naglasila je Osmani.

Ona je rekla i da Kosovo nudi punu saradnju NATO-u da se privedu pravdi počinioci napada na pripadnike KFOR-a, koji su se dogodili krajem maja meseca u Zvečanu, na severu Kosova. Govorila je i o uticaju Srbije na ostavke policajaca iz redova srpske zajednice iz Kosovske policije, kazavši da su pritisci iz Beograda sve veći.

Šef NATO-a Stoltenberg je rekao da su trupe KFOR-a napadnute ove godine na severu Kosova, pri čemu su 93 vojnika povređena, od kojih su neki zadobili teške povrede. On je istakao da je to potpuno neprihvatljivo, jer za stabilnost regiona treba da rade sve strane koje poštuju postojeće obaveze.

"Kao odgovor na nedavne nemire, NATO je doveo stotine dodatnih vojnika na Kosovo i mi nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i spremni smo da ispunimo svoj UN mandat za bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu", naglasio je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da pozdravlja najnovije korake koje je preduzela Priština, uključujući smanjenje prisustva policije na severu i plan za nove opštinske izbore.

"Od suštinskog je značaja da se izbegne bilo kakva dalja eskalacija i ohrabrujemo obe strane da deluju u skladu sa svojim obavezama. NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i pozdravljamo sastanak sledeće nedelje kao jedini način da se reše preostala pitanja", naglasio je Stoltenberg.

Naredni sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održaće se 14. septembra u Briselu. To će biti prvi susret Kurtija i Vučića nakon eskalacije situacije na severu Kosova.

TRT Balkan / agencije