Stano je istakao da će EU djelovati kada zemlje članice donesu odluku, jer restriktivne mjere zahtijevaju jednoglasnost.          Foto: AA

Evropska komisija potvrdila je u ponedeljak da je Evropska unija spremna da uvede sankcije Srbiji zbog napada na sjeveru Kosova ukoliko zemlje članice bloka pronađu dovoljno dokaza.

"Evropska unija je spremna da procijeni mjere u vezi Srbije ukoliko države članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica", rekao je glasnogovornik EU za vanjske poslove Peter Stano.

Stano je istakao da će EU djelovati kada zemlje članice donesu odluku, jer restriktivne mjere zahtijevaju jednoglasnost.

On je rekao da EU čeka "konačne rezultate pravilne, detaljne istrage koja će razjasniti sve okolnosti oko terorističkog napada", i da blok očekuje "punu i bezuslovnu saradnju Srbije".

Stano je opisao nedavna otkrića o "ogromnim zalihama oružja na sjeveru Kosova" i jačanju vojske u Srbiji "veoma zabrinjavajućim razvojem događaja."

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare da je cilj "terorističkog napada Srbije" u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova, prenijeli su kosovski mediji.

On je rekao da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi s dronova zaplijenjenih od grupe.

Rekao je da slike dokazuju da se ova grupa u Srbiji priprema, obučava i izvodi vježbe kod Jagodine i u vojnoj bazi za obuku na Kopaoniku.

"Sve ove slike u vezi s pripremama dali su dronovi terorističke organizacije koju smo uhvatili", rekao je on.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom policija Kosova u, kako su naveli, "antiterorističkoj akciji" eliminisala četvoricu napadača i uhapsila šestoricu. Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.

TRT Balkan / agencije