Najprije se lokacija pojavila kod Gornjih Nedeljica.        Foto: TRT Balkan

Ovako izgleda Google mapa Srbije posljednjih nekoliko dana.

Mnogi turisti bi pomislili da je riječ o određenoj turističkoj atrakciji ili nazivu za neku svakodnevnu aktivnost u Srbiji, poput planinarenja ili izletišta, ali građani Srbije, pa i regije, vrlo dobro znaju o čemu je riječ.

Građani i aktivisti ekoloških organizacija kažu da su lokacije prijavljivane, ali da će nastaviti da otvaraju nove.      Foto: Facebook/ Zorana Crnojević

Ovo je novi građanski bunt, izazvan nedavnom najavom izgradnje litijuma u Srbiji.

Podsjetimo, Vlada Srbije je u julu ove godine usvojila Uredbu kojom omogućava nastavak projekta izgradnje rudnika litija u dolini Jadra, koji je stopiran prije dvije i po godine zbog masovnih ekoloških protesta.

Iz kompanije Rio Tinto navode da se projekat „Jadar“ može realizovati sigurno uz poštivanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Međutim, građani u ove tvrdnje ne vjeruju te se nastavljaju okupljati na protestima širom Srbije.

Ukoliko pretražite naziv “nećeš kopati” na Google mapi Srbije, možete da uočite brojne oznake koje se povezuju s projektom iskopavanja litijuma u Srbiji.

Najprije se lokacija pojavila kod Gornjih Nedeljica, gdje bi se prema projektu trebao izgraditi budući rudnik litija, a zatim su se pojavile i na ostalim lokacijama širom zemlje, dok građani ostavljaju razne ocjene i recenzije na istim.

Ako pogledate pažljivo, vidjet ćete da su lokacije zavedene kao historijske znamenitosti, vjerski objekti, parkovi i slično.

Na ovaj način, Google mape su postale novo mjesto borbe u okviru građanske akcije protiv iskopavanje litijuma koja traje već godinama.

Građani i aktivisti ekoloških organizacija kažu da su lokacije prijavljivane, ali da će nastaviti da otvaraju nove.

TRT Balkan