Priština nije prihvatila prijedlog Washingtona i Bruxellesa da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama.     Foto: Tanjug

Vučić je tijekom sjednice Vlade podnio izvješće o razgovorima s predstavnicima Srba sa Kosova, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog posljednjih poteza Vlade Albina Kurtija.

"Hvala vam na pozivu i što ste mi pružili priliku da vas obavijestim o situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti", napisao je srbijanski predsjednik poslije sjednice, na svom službenom Instagram nalogu.

Osim ministara, sjednici su nazočili i direktori javnih poduzeća: Aleksandar Antić (Koridori Srbije), Zoran Drobnjak (Putevi Srbije), Jelena Trivan (Službeni glasnik), Dušan Bajatović (Srbijagas), Jelena Matejić (EMS).

Vučić se poslije sjednice sastao s veleposlanikom Kine u Srbiji Chenom Boom, a zatim slijedi odvojen sastanak s veleposlanikom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a potom s patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve, prenosi N1.

Vučić se u petak uvečer sastao sa specijalnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a sastanku se pridružio i šef srpske diplomacije Ivica Dačić. Sastanak je trajao skoro pet sati.

Nove napetosti između Beograda i Prištine dospjele su u prvi plan nakon što je u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak, posljednjeg dana listopada, istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, a koje koriste Srbi na Kosovu.

Priština nije prihvatila prijedlog Washingtona i Bruxellesa da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama, od studenog 2022. do lipnja 2023.

Tenzije koje podgrijavaju provladini mediji u Beogradu pojedini analitičari vide kao manevar u kojem Vučić kupuje vrijeme i pokušava pripremiti javnost za ono što slijedi u idućim mjesecima.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Hinu je kazao kako Vučić sad pokušava pripremiti javnost u pogledu rješavanja kosovskog pitanja "koje njegovo biračko tijelo ne odobrava", a iz vodećih zapadnih zemalja su sve učestaliji pritisci da Srbija i Kosovo trebaju postići općeprihvatljiv sporazum o normaliziranju odnosa.

Kosovo ishod tog sporazuma vidi u uzajamnom priznanju i članstvu u UN-u, dok Srbija odbija priznati neovisnost proglašenu 2008. godine i ustrajava na činjenici da je Kosovo, po Ustavu Srbije, njezin sastavni dio kao autonomna pokrajina, kakav status ima i Vojvodina.

FENA