Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu s komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson.      Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa komesarkom Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson.

Vučić je izjavio da je imao dobar razgovor sa komesarkom Johanson o saradnji sa Evropskom unijom, pitanjima ilegalnih migracija, usklađivanju viznog režima, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim značajnim pitanjima.

"Istakao sam da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU u meri u kojoj ne bismo ugrozili svoje vitalne nacionalne, političke i ekonomske interese. Zahvalio sam komesarki na tome što je Srbija od strane EU prepoznata kao pouzdan partner po pitanju migracija, dok je postupanje naše zemlje tokom dugogodišnje migrantske krize ocenjeno kao izuzetno odgovorno, humano i solidarno", objavio je Vučić na društvenim mrežama i dodao:

"Srbija nastavlja pažljivo da prati migraciona kretanja i odgovorno preduzima mere u tom smislu, što potvrđuje i danas potpisani Sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu FRONTEX u Republici Srbiji."

Naglasio je također da je Srbija u potpunosti "posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da je prevashodno neophodno osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora".

"Istakao sam da se po pitanju Kosova i Metohije nalazimo u izuzetno teškoj situaciji, te da Srbi sa KiM trpe nepodnošljiv pritisak i druge oblike prinude izazvane jednostranim potezima Prištine. Pozdravio sam usvajanje uredbe o Uspostavljanju instrumenata za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojom su predviđena sredstva namenjena sveobuhvatnim reformama našeg regiona, čime je EU pokazala svoju opredeljenost da se evropska integracija Zapadnog Balkana produbi i intenzivira", kazao je Vučić.

TRT Balkan / agencije