Generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol kazao je da je od posebne važnosti da se u regiji Sandžak očuva sećanje na 15. juli i šehide Turkiye.     Foto: AA 

Povodom 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye, u Tutinu, opštini regije Sandžak na jugozapadu Srbije, otvoren je Kulturni centar „15. juli“.

Na sedmu godišnjicu pokušaja puča, neuspelog vojnog udara u Turkiye, nakon Novog Pazara i Sjenice, i u Tutinu je od strane institucija Republike Turkiye sagrađeno trajno dobro koje će, kako je istaknuto, večno održati uspomenu na ovaj važan dan.

Otvaranju Centra za kulturu, turizam, omladinu i sport prisustvovali su, između ostalih, generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol, koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju u Srbiji (TIKA) Mehmet Mete Anac i predsednik opštine Tutin Salih Hot.

Danas otvorenu instituciju u Tutinu opremila je, a prethodno prostorije renovirala TIKA s uverenjem da osim što će negovati sećanje na 15. juli, ova institucija će dati značajan doprinos društvenom i kulturnom životu Tutina.

Generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol kazao je da je od posebne važnosti da se u regiji Sandžak očuva sećanje na 15. juli i šehide Turkiye.

“TIKA je ranije formirala i opremila Biblioteku '15. juli' u Muzeju 'Ras' u Novom Pazaru, a u Sjenici izgradila i opremila Predškolsku ustanovu '15. juli'. Danas, na sedmu godišnjicu izdajničkog pokušaja puča 15. jula, koji je izvela teroristička organizacija FETO, ali koji je naš narod sprečio pod vodstvom našeg predsednika, okupili smo se povodom otvaranja jednog dela koje će večno održati uspomenu na ovaj važan dan. Prošlo je sedam godina od pokušaja državnog udara 15. jula terorističke organizacije FETO. Pokušaj državnog udara 15. jula, koji je planiralo rukovodstvo FETO-a, a izveli pripadnici organizacije infiltrirane u našu vojsku, izlaskom izvan lanca zapovedanja oružanih snaga, najkrvaviji je teroristički napad kojem je Turkiye bila izložena. Prilikom izdajničkog pokušaja državnog udara stradao je 251 naš građanin, a ranjeno je više od dve hiljade naših građana”, naveo je konzul Basol.

On je rekao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada te zemlje jasno pokazali stav prema pučistima i dali snažnu podršku borbi protiv te izdajničke terorističke organizacije. Istakao je da su podršku Turkiye pokazala te noći i, kako je rekao, braća iz Sandžaka izlaskom na ulice.

Koordinator TIKA-e u Srbiji Mehmet Mete Anac naveo je da će Kulturni centar “15. juli” nastaviti da neguje bratske odnose dva naroda, ali i da čuva od zaborava i mlađe generacije u Tutinu podučava o neuspelom vojnom puču u Turkiye.

“Ovim projektom hteli smo da ova opština dobije savremen prostor, kakav zaslužuju naša braća u Tutinu ali i da se pospeše kulturna dešavanja i da se mladi zbliže sa knjigom. TIKA nastoji da realizacijom svojih projekata ostavi trajna dela koja odražavaju naše zajedničke vrednosti. Kao simbol pobede demokratije, volje naroda i nacionalnog jedinstva protiv izdajničkog pokušaja državnog udara u našoj zemlji u ovom Kulturnom centru '15. juli' živeće i prenositi se na druge generacije sećanje na naše heroje”, naveo je koordinator TIKA-e u SrbijiMehmet Mete Anac.

Govoreći o 15. julu, predsednik opštine Tutin Salih Hot kazao je da je događaj na taj dan uznemirio osim građane Turkiye i narod u Sandžaku, ali i čitavu demokratsku javnost. On je istakao da je taj dan pokazao visoku svest turskog naroda koji je stao u odbranu svog dostojanstva i svog naroda a na poziv predsednika Turkiye Redžepa Tajipa Erdogana.

“Građani Sandžaka su se iste večeri, čim su počele da se šire slike iz gradova Turkiye okupili na ulicama i trgovima i uputili snažnu podršku bratskom i prijateljskom narodu Turkiye. U Sandžaku su organizovane potom i brojne tribine i skupovi na kojima se građanima pojasnilo šta je bila namera i kakve su posledice osujećenog puča. Svi mi smo mogli samo da iskažemo divljenje zbog svesti i hrabrosti građana Turkiye koji su i pored pretnji odmetnutog dela turske vojske poslušali svog predsednika i njegov poziv da se izađe na ulice i tako parališe odmetnuti deo vojske, i da tako odbrane svoju zemlju. Tako je čitavom svetu održana lekcija patriotizma i demokratije ali i pokazalo kako se brani ustavni poredak domovine. Sećamo se onih koji su braneći svoju otadžbinu izgubili živote, neka im je večni rahmet. Ova institucija će realizovati niz projekta a prostorije će imati višestruku namenu. U ime svih žitelja opštine Tutin zahvaljujem za sve investicije i realizovane projekte od strane TIKA-e i drugih zvaničnih institucija Republike Turkiye”, naveo je Hot.

Gostima na svečanosti u Tutinu podeljena je knjiga “15. juli - Pobeda nacije” koju su napisali šef Ureda za komunikacije Predsedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun i predsednik organizacije SETA Burhanettin Duran.

U Novom Pazaru će danas nizom verskih, kulturnih i sportskih manifestacija biti obeležen Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije