Gradonačelnik Pirota proglasio vanrednu situaciju.     Foto: Tanjug

Sa područja na kom je u nedelju oko 17:30 u blizini Pirota iskliznuno teretni voz i iz njega se izlio amonijak, Sektor za vanredne situacije je tokom večeri i noći evakuisao 56 ljudi. Svi su medicinski zbrinuti - u niškoj bolnici tokom noći zadržano je 15, a u pirotskoj devet pacijenata sa simptomima trovanja. Prema poslednjim informacijama, svi su stabilno i nisu životno ugroženi.

Zbog curenja amonijaka iz vagona kod mesta Sopotski Han na pruzi od Pirota do sela Staničenje i prisustva tog gasa u atmosferi blizu mesta nezgode, sinoć je u Pirotu proglašena vanredna situacija. Ne rade škole i vrtići i radnici fabrika u prvoj smeni nisu otišli na posao. Auto-put i magistralni put ka Pirotu i dalje su u prekidu, obezbeđuje ih policija, a do grada se može jedino preko sela Ponor. Prilaz mestu nezgode nije dozvoljen ni novinarima.

Zabrinuti građani na društvenim mrežama od sinoć dele fotografije gustog oblaka magle uz komentare da se oseća jak miris i da je vazduh zagušljiv.

Prema rečima gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, prisustvo amonijaka u samom gradu posle merenja na pet lokacija nije primećeno, ali ono postoji u blizini iskliznuća, zbog čega je saobraćaj još u prekidu, a na ljude se apeluje da se ne približavaju toj lokaciji. Utvrđeno je da su iskliznula četiri vagona, da amonijak iz jednog curi i dalje, pa se ispituje mogućnost za njegovo zaptivanje.

U Pirotu je, uz prisustvo ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, održana sednica Kriznog štaba za vanredne situacije, a građani su pozvani da poštuju zvanična uputstva. Jedno od njih je da se voda sa javnog vodovoda preventivno ne pije, a tokom dana će biti rađena detaljna ispitivanja njenog kvaliteta.

Ministar Vesić jutros je izjavio da razloga za paniku nema jer je situacija pod kontrolom, dok je neophodan oprez jer još nisu sanirane sve posledice.

Prema saopštenju niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ova ustanova je tokom noći zbrinula dvanaest odraslih i troje dece. Među njima je jedan pacijent sa povredom grudnog koša i jedan sa srčanim tegobama. Sva tri deteta su svesna i komunikativna, ali će, zbog iritacije disajnih puteva, očiju i kože, biti zadržana radi praćenja i lečenja.

Kako je jutros saopšteno iz Sektora za vanredne situacije, simptome trovanja imala su i dva vatrogasca, ali se osećaju dobro i nisu zadržani u bolnici.

TRT Balkan / agencije