Turska “Maarif” fondacija je jedna od vodećih obrazovnih inicijativa u svetu. Ima za cilj da obuči kvalifikovane mlade ljude koji će učestvovati u ekonomskom, društvenom i kulturnom razvoju civilizacije u celini.         Foto: AA

Predškolska ustanova "Maarif" koja je deo istoimene turske fondacije, svečano je otvorila vrtić u Novom Pazaru. Vrtić kapaciteta 120 dece već uspešno posluje u najvećem gradu regije Sandžak. Sa decom u manjim grupama već rade, kako je istaknuto na otvaranju, kvalifikovani i stručni timovi.

Otvaranju “Maarif” vrtića u Novom Pazaru prisustvovali su ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy, ministar turizma i omladine u Vladi Republike Srbije Husein Memić, generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Osman Pesmen, gradonačelnik tog grada Nihat Biševac, reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović i muftija sandžački Muhamed ef. Demirović. Ovom važnom događaju za obrazovni sistem u Novom Pazaru prisustvovali su i zvaničnici turske “Maarif” fondacije Ali Cicek i Selim Cerrah.

Kako je naglašeno, novi velelepni objekat koji je otvoren u Novom Pazaru pruža obrazovanje i vaspitanje dece uzrasta od tri do sedam godina, i nalazi se u okviru modernog stambeno - poslovnog kompleksa „Drum panorama“. Vrtić ima stručan tim, didaktički materijal prilagođen dečijem razvoju, kao i kvalitetan nastavni plan i program.

“Drago mi je da smo baš danas nakon džume-namaza otvorili ovu obrazovnu ustanovu u Novom Pazaru. Nakon našeg delovanja na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Beogradu, napravili smo prvi korak i ka ovoj regiji. Vrtić koji smo otvorili u Novom Pazaru ima kapacitet od 120 dece i cilj nam je da sva mesta popunimo. Turska 'Maarif' fondacija veliku vrednost pridaje predškolskom obrazovanju koji se u mnogim državama sprovodi kroz Internacionalni Maarif program koji smo razvili. Taj program sprovodiće se i ovom vrtiću, a on između ostalog podrazumeva visokokvalifikovane vaspitače koji će na najvećem nivou pružiti kvalitetno obrazovanje i vaspitanje učenicima”, rekao je član Izvršnog odbora “Maarif” fondacije odgovoran za Evropu i balkanske zemlje Ali Cicek.

Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy naveo je da ovaj važan događaj za Novi Pazar predstavlja nastavak realizacije projekata i dobre saradnje Turkiye i Srbije. Istakao je da Turkiye i na ovaj način pokazuje koliko joj je stalo do naroda u Sandžaku, a otvaranje vrtića je samo nastavak ulaganja u obrazovanje i mlade.

„Ovo je istorijski dan za sve nas, 'Maarif' vrtić je otvoren. Ponosni smo na našu 'Maarif' fondaciju koja u desetinama država obrazuje više od 52 hiljade dece i mladih. To je prozor turskog obrazovanja u svet. 'Maarif' fondacija je prisutna u Beogradu, tu ima oko 700 dece koji se obrazuju na najsavremeniji i najkvalitetniji način. Raduje me da je nakon Beograda 'Maarif' na ovaj način od sada prisutan i u Noovm Pazaru. Plan je, podeliću sa vama radosnu vest, otvaranje objekta i u Sjenici. Nama je posebno bitno da se deca i mladi u Sandžaku školuju kvalitetno“, naveo je između ostalog ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy.

Turska “Maarif” fondacija je jedna od vodećih obrazovnih inicijativa u svetu. Ima za cilj da obuči kvalifikovane mlade ljude koji će učestvovati u ekonomskom, društvenom i kulturnom razvoju civilizacije u celini. “Maarif” fondacija sprovodi međunarodne obrazovne aktivnosti u 52 zemlje sveta za 52 hiljade učenika u 442 škole, jednom univerzitetu, 23 obrazovna centra i 37 domova.

Maarif u Srbiji pruža vaspitanje i obrazovanje za 686 dece od jaslenog do osnovnoškolskog uzrasta u ukupno 13 objekata, među kojima su tri predškolske ustanove.

TRT Balkan / agencije