U centrima za distribuciju protekla tri dana gomila se pošta koja se ne raznosi, pa su džakovi sa pošiljkama ispunili hodnike poštanskih zgrada.            Foto: AA

Deo zaposlenih u Javnom preduzeću Pošte Srbije u Novom Sadu i okolnim mestima i treći dan je u protestnoj obustavi rada i ne isporučuju pisma i pakete, a juče i danas protest se proširio i na druga mesta po Srbiji.

Poštari protestima traže bolje uslove rada, veće zarade, kao i veći broj poštanskih službenika i naglašavaju da sa ovom vrstom protesta neće prestati dok se njihovi zahtevi ne ispune.

U centrima za distribuciju protekla tri dana gomila se pošta koja se ne raznosi, pa su džakovi sa pošiljkama ispunili hodnike poštanskih zgrada. Za sada se ne zna kada će protest biti obustavljen, jer dogovora sa nadležnima nema.

“Praktično stoje Novi Sad s okolnim mestima, 80 odsto poštanskih službenika u Beogradu, rad je obustavljen u Vrbasu, Kruševcu, Pančevu, delu Niša, Svilajncu, Čačku, delu Zrenjanina i mnogim većim i manjim mestima po Srbiji. Sve ukupno je par hiljada ljudi u celoj Srbiji u obustavi”, kaže za AA jedan od učesnika protesta iz Novog Sada koji je insistirao na anonimnosti.

On navodi da su rad obustavili poštari, kuriri, šalterski radnici, delovi poštanskih centara i da neće započeti rad do ispunjenja prethodno načinjenih zahteva.

Podseća i na pet zahteva koje su uputili najvišim predstavnicima vlasti, te rukovodstvu Pošte Srbije, a to su: momentalni prijem optimalnog broja izvršilaca u tehnologiji, momentalno povećanje plate za minimum 30 odsto, isplata zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra, prekid tihe diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca i zvanične garancije od Vlade Republike Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

U saopštenju koje je upućeno medijima poštari navode da nisu ni sindikalno ni politički organizovani i da se ograđuju od bilo kojih saopštenja sindikata kao i zvaničnih predstavnika Pošte Srbije.

“Ovo je radnička borba za bolje uslove rada i poboljšanje materijalnog položaja i tako će i ostati do kraja. Još jednom obaveštavamo koleginice i kolege, sve medije, da ćemo bez obzira na pritiske koje trpimo sa brojnih strana - zastrašivanje, upozorenja i opomene pred otkaz - istrajati u našim zahtevima” ističe se u saopštenju uz poruku:

“Za bolje uslove rada i bolji život.“

Naš izvor iz redova poštara u protestu navodi da rukovodstvo do sada nije pokazalo spremnost na dijalog i da je delu radnika koji protestuju uručeno upozorenje pred otkaz. Navodi i da ih to neće pokolebati u protestu, jer je situacija teška i žele da se višegodišnji problem konačno reši.

TRT Balkan / agencije