U Beogradu je upriličena svečana dodjela certifikata studentima koji pohađaju kurseve turskog jezika.      Foto: AA

U Beogradu je upriličena svečana dodjela certifikata studentima koji pohađaju kurseve turskog jezika.

Uručeni su certifikati studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu koji su pohađali kurseve turskog A1 i A2 nivoa u organizaciji Ureda savjetnika za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Beogradu.

Studente je primio turski ambasador u Srbiji Hami Aksoy u zgradi turske ambasade u Beogradu.

Aksoy je u svom obraćanju rekao da u Srbiji postoji veliko interesovanje za turski, posebno među mladima.

Istakao je da je više od 4.000 studenata pohađalo kurseve turskog jezika koje je do sada otvorio Institut “Yunus Emre“.

“Na Univerzitetu u Beogradu postoji Katedra za turkologiju. Osim toga, naši časovi turskog se nastavljaju i u Novom Pazaru, predavači dolaze iz Turkiye. Mogu reći da intenzivno držimo lekcije turskog jezika“, rekao je ambasador Aksoy.

Hami Aksoy je naveo da je Turska fondacija Maarif kupila novu školu u Srbiji i preuzela inicijativu da se turski jezik predaje kao izborni predmet u njihovim školama, te da ambasada prati taj proces.

Dodao je da se turske TV serije veoma gledaju u Srbiji i da je to povećalo interesovanje za turski.

“Turske TV serije se gledaju u svakom domu, one su sada postale meka sila Turkiye. Ne samo na području Balkana, već i u Južnoj Americi, Aziji. Veoma se intenzivno gledaju i u Africi i na Bliskom istoku. Mislim da smo na drugom mjestu po izvozu TV serija i naravno da smo veoma sretni zbog toga“, kazao je Aksoy.

Svečanosti je prisustvovao i savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Beogradu Yunus Yildirim, a nakon podjele certifikata učesnicima su posluženi i turski deserti.

Sa druge strane, danas i 8. marta biće održane svečane dodjele certifikata studentima koji su završili kurseve turskog A1 i A2 nivoa na Univerzitetu u Kragujevcu i na Univerzitetu u Nišu.

TRT Balkan / agencije