U školama u kojima nije bilo štrajka organizovani su časovi odeljenskog starešine i psihološko-pedagoški rad sa učenicima.     Foto: AA

U velikom broju novosadskih osnovnih i srednjih škola danas je obustavljena nastava, a predstavnici školskih kolektiva okupili su se na centralnom gradskom trgu da polaganjem cveća i paljenjem sveća odaju počast žrtvama pucnjave u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“, ali i iskažu nezadovoljstvo stanjem u obrazovnom sistemu, pre svega kada je reč o bezbednosti.

U školama u kojima nije bilo štrajka organizovani su časovi odeljenskog starešine i psihološko-pedagoški rad sa učenicima. Na štrajk su pozvali predstavnici više sindikata prosvetnih radnika, a odazvale su mu se i škole u okviru kojih nema sindikalnih organizacija.

Novosadski prosvetari su, zajedno sa učenicima i drugim sugrađanima u tišini odali počast i tragično stradalima u sinoćnoj pucnjavi u Mladenovcu, i nisu davali izjave za medije.

Ipak, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (USPRV) Zvonimir Jović kazao je za Anadoliju da je današnji štrajk posledica tragičnog događaja u beogradskoj osnovnoj školi i da će za vikend na nivou Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji je USPRV član, doneti i konkretne zahteve.

“Ovo je tragičan događaj, ali nije prvi i posledica je opšteg stanja u društvu“, kazao je Jović.

Istakao je da očekuje da će jedan od zahteva biti da srbijanski ministar prosvete Branko Ružić podnese ostavku, “ne zato što je on kriv, već kao moralni čin“, da se pokrene tešnja saradnja prosvetnih radnika i roditelja, ali i da se na nivou sindikata pokrene akcija dobrovoljnog davanja krvi.

“O ovoj temi može mnogo toga da se govori, ali sačekaćemo odluku glavnog odbora sindikata“, zaključio je Zvonimir Jović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije potvrđeno je ranije da su pripadnici MUP-a nakon opsežne potrage uhapsili U. B. (2002. godište) u okolini Kragujevca, koji se sumnjiči da je vatrenim oružjem usmrtio osam osoba.

Napad u selima kod Mladenovca je drugi smrtonosni napad vatrenim oružjem koji se dogodio u Srbiji u dva dana.

Prvi napad dogodio se u sredu, kada je u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" učenik sedmog razreda (13) ubio osmero učenika i radnika obezbeđenja te ranio više osoba.

TRT Balkan / agencije