Na ovaj poduhvat motivisalo ga je to što je i sam, sa nepunih devet godina, ostao bez oca koji je stradao u rudniku.     Foto: AA

Na godišnjicu nesreće u kojoj je u rudniku „Soko“ pre godinu dana poginulo osam rudara, njihov kolega Đorđe Živanović, koji je kao devetogodišnjak 1998. godine i sam izgubio oca u rudarskoj nesreći, trči humanitarni maraton da prikupi pomoć za porodice nastradalih kolega.

Maraton pod nazivom „Kupi Đoletove kilometre“ donacijama je podržalo mnogo humanitaraca, a neki to čine i na stazi trčeći zajedno sa njim na trasi od 42 kilometra ili na pojedinim deonicama. Okupili su se kod uprave Aleksinačkog rudnika odakle će trčati preko Aleksinca i Sokobanje do rudnika „Soko“ kod sela Čitluk.

„Drago mi je da su drugi maratonci došli da se pridruže akciji. Uvek ima dobrih ljudi koji se odazivaju i željni su da pomognu. Vreme nam ne ide na ruku, ali potrudićemo se da završimo po planu za oko pet do šest sati. Nas desetak će biti na stazi, moji drugovi će se priključiti kasnije. Bitno je da svi zajedno završimo ono što smo započeli“, rekao je Đorđe pred početak maratona.

Na ovaj poduhvat motivisalo ga je to što je i sam, sa nepunih devet godina, ostao bez oca koji je stradao u rudniku „Soko“ u velikoj nesreći u kojoj je poginulo 29 ljudi. Zato, kaže, vrlo dobro zna sa čime se suočavaju porodice kolega nastradalih prošle godine, a ovo je njegov pokušaj da im pomogne.

„Nažalost, rudarski život je težak. Mnogo je težak posao, desila se i ta nesreća prošle godine. Uvek je strah prisutan. Fokusiramo se da ne dođe do povreda zato što je posao veoma opasan“, govori Đorđe. Maratoncima je sreću poželeo Srđan Dimitrijević, jedan je od rudara u rudniku „Soko“.

„Prošlo je godinu dana već. Ovo je lep gest koji je Đole, kolega naš koji je izuzetan radnik, osmislio. Ne treba da zaboravimo porodice i treba da pomažemo koliko možemo, ali njima je ono najbitnije otišlo. Ovo je mali način da im izađemo u susret“, kaže Srđan.

Posle minuta ćutanja, humanitarci su započeli maraton. Odgovornost za nesreću, u kojoj je usled naglog izlivanja metana i gušenja pre godinu dana u rudniku „Soko“ poginulo osam i povređeno dvadeset ljudi, još nije utvrđena. Nakon što je aleksinačko tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv četrnaest osoba za krivično deo teško delo protiv opšte sigurnosti, advokat porodica poginulih Bratislav Stojanović objavio je da je rudnik „Soko“ četrnaest meseci pre nesreće radio bez dozvole za rad.

Tada je na odluku aleksinačkog tužilaštva podneo prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu, koji je potom i usvojen, tako da sada Tužilaštvo u Aleksincu ponovo ispituje slučaj. Porodice poginulih, u kojima je očeve izgubilo dvanaestoro dece, traže i očekuju pravdu.

TRT Balkan / agencije