Okupljeni demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne damo Jadar", "Protiv Rio Tinta" i "Pravo na zdravu životnu sredinu".    Foto: AA

Brojni građani okupili su se u petak naveče na protestu protiv Rio Tinta i projekta "Jadar" za iskopavanje litijuma ispred Vukovog doma kulture u Loznici u Srbiji.

Okupljeni demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne damo Jadar", "Protiv Rio Tinta" i "Pravo na zdravu životnu sredinu".

Protest protiv rudarenja litijuma organizovao je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji je dobio podršku više opozicionih stranaka i pokreta koji su također učestvovali na skupu.

Predstavnici SEOS-a poručili su da je projekat "Jadar" za iskopavanje litijuma vrlo štetan po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Protest je održan nakon što su predstavnici vlasti u Srbiji ukazivali na mogućnost da u Srbiji bude eksploatisan litijum, iako je vlada Srbije prije dvije godine, poslije demonstracija, zaustavila projekat "Jadar".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. juna da želi da građani Srbije odluče o otvaranju rudnika litijuma, kao i da to nije odluka koja se donosi brzo.

Posle višesedmičnih ekoloških protesta, vlasti su u Srbiji 2022. godine stopirale projekat "Jadar" britansko-australijske kompanije Rio Tinto, ali je korporacija nedavno objavila nacrt studije uticaja na životnu sredinu ukoliko bi se izveo planirani projekat.

Oko otvaranja rudnika i iskopavanja litijuma u Jadru kod Loznice, na zapadu zemlje, i dalje postoje različita stajališta.

Ekološki aktivisti i mještani protive se projektu, a Vučić kaže da je otvaranje rudnika "moguće 2028. godine, ali da kopanje neće početi bez garancija Nemaca", koji su zainteresovani za proizvodnju litijumskih baterija za automobilsku industriju.

TRT Balkan / agencije