“Srbija je nedvosmisleno odlučna na putu da smanji fosilna goriva i ukine ugalj do 2050. godine u svojoj proizvodnji struje”, poručila je ministrica Đedović.       Foto: Reuters

"To su ogromna izdavanja. S time se ne suočavamo samo mi već cela Evropa i ceo svijet, ali je nama od izuzetne važnosti sva pomoć koja, pre svega, može da dođe od naših evropskih partnera", rekla je Dubravka Đedović novinarima u JP "Elektromreža Srbije", gdje je zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem prisustvovala predstavljanju projekta Transbalkanski koridor za prenos električne energije.

Đedović je rekla da je Srbija nedvosmisleno odlučna na putu da smanji fosilna goriva i ukine ugalj do 2050. godine u svojoj proizvodnji struje.

"Da bi u tome uspeli, moramo da računamo i nadamo se da će EU nastaviti da nas podržava jer taj prelazak i smanjenje uglja u našem energetskom miksu i povećanje obnovljivih izvora energije ima ogromne izdatke. Pričamo o oko 22 milijarde evra koje su neophodne da se ulože do 2050. godine", rekla je i dodala da pored toga u mrežu treba da se uloži deset milijardi eura.

Dodala je da su to ogromna sredstva i da Srbija to neće moći sama da uradi, a na to su se, podsjetila je, obavezali potpisivanjem Sofijske deklaracije, kao i sve zemlje u regionu, da će isto kao zemlje članice EU da budu odlučni na putu ka zelenoj energiji.

"Znamo da će taj put imati puno uticaja i na ljude koji rade trenutno u postrojenjima koja su na ugalj, da će morati da se prekvalifikuju, da će to zaista imati ogromne troškove i mi računamo na pomoć EU u tome i sigurna sam da ćemo zajednički u tome uspeti", rekla je Đedović.

Tanjug