Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije.      Foto: AA

Članovi Vlade Srbije položili su danas venac na mestu na kojem je na današnji dan pre 20 godina ubijen nekadašnji srbijanski premijer Zoran Đinđić.

Delegaciju Vlade predvodila je srbijanska premijerka Ana Brnabić koja je i položila venac na kome je pisalo "Dr Zoranu Đinđiću Vlada Republke Srbije", nakon čega su se ostali članovi Vlade blago poklonili.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine. Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije srbijanskog društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Zorana Đinđića se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te Vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.

Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO-a Milorad Ulemek - Legija.

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića nikada nije otkrivena.

TRT Balkan / agencije