Od petka stoji i distribucija pošte i pošiljki prema drugim poštama i prijem istih, a samo u novosadskoj pošti na čekanju je više desetina hiljada neisporučenih pošiljki.           Foto: AA

Protest poštara u Novom Sadu i okolini ušao je u osmi dan, a ovom protestu svakodnevno se priključuju nove kolege, pa se u velikom delu Srbije poštanske pošiljke ne isporučuju krajnjim korisnicima. U velikom broju pošti radi jedan šalter, pa su velike gužve. Prema informacijama koje smo dobili od pobunjenih poštara, u potpunoj ili delimičnoj obustavi rada nalazi se oko 200 pošti širom Srbije.

“Mi se nalazimo na svojim radnim mestima. Poštujemo ugovorom propisano radno vreme, ali posao ne obavljamo. Ne postoji niti minimum procesa rada dok se naši zahtevi ne ispune. Neće biti nikakvih skupova, niti protestnih šetnji. Ovo je tihi protest s veoma jasnim zahtevima”, izjavio je za AA jedan od učesnika protesta u Novom Sadu.

U saopštenju koje su štrajkači uputili medijima juče popodne demantovali su da su s rukovodstvom JP Pošta Srbije postigli dogovor o obustavi štrajka.

Naime juče je objavljena vest da je vršilac dužnosti dirеktora Poštе Srbijе Zoran Đorđеvić razgovarao sa prеdstavnici radnika poštе koji su protеklih dana obustavili rad tražеći boljе uslovе rada i najavio da ćе im platе biti povеćanе za 30 odsto. Dodaje se kako su radnici “zadovoljni razgovorom i jеdan od pеt njihovih zahtеva, isplata zarada iz dobiti prеduzеća jе ispunjеn“, te da su spremni da se vratе na posao 1. novеmbra aako oni koji su učеstvovali u obustavi rada primе punu platu“.

“Radnici JP Pošta Srbije ne vode nikakve pregovore ni sa poslodavcem ni sa predstavnicima Vlade Republike Srbije iz dva osnovna razloga. Niko od navedenih se zaposlenima nije obratio. O našim zahtevima se ne pregovara”, navedeno je u saopštenju poštara koji su u štrajku.

Naš sagovornik iz redova poštara u protestu navodi da su ove, kako ih je okarakterisao, dezinformacije dodatno revoltirale zaposlene u pošti i da očekuje da će se još kolega priključiti ovom vidu protesta.

“Niko od zaposlenih ne pregovara, a pogotovo nije adresa gospodin Đorđević. Njegov zakonski v.d. mandat je istekao pre dve godine. Tako da ne možemo ni da razgovaramo s čovekom koji po zakonu ne može da bude na poziciji na kojoj se nalazi. Naši zahtevi su jasni: momentalni prijem optimalnog broja izvršilaca u tehnologiji, momentalno povećanje plate od minimum 30 odsto, isplata zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra, prekid tihe diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca. I, pošto u Pošti Srbije nemamo zakonitog garanta, tražimo zvanične garancije od Vlade Republike Srbije da će zahtevi biti ispunjeni. Ako se ovi zahtevi ispune, mi smo spremni da već sutradan ujutru stavimo poštanske torbe na rame i krenemo da isporučujemo poštu”, napominje jedan od učesnika protesta.

Prema njegovim podacima, od petka stoji i distribucija pošte i pošiljki prema drugim poštama i prijem istih, a samo u novosadskoj pošti na čekanju je više desetina hiljada neisporučenih pošiljki.

TRT Balkan / agencije