Odluka će se primenjivati ​​od 1. januara.     Foto: AA

"Vlada Srbije donela je odluku da omogući slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova", izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti istaknuta izjava o odricanju odgovornosti.

Kako je navedeno u tekstu odricanja od odgovornosti objavljenom na stranici Vlade Srbije, dozvoljavanje svim vozilima da učestvuju u saobraćaju na putevima vrši se isključivo iz praktičnih razloga, kako bi se olakšao položaj pojedinaca i omogućila njihova sloboda kretanja i ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda da odstupi od prava zagarantovanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Odluka će se primenjivati ​​od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava "našeg naroda na Kosovu i omogućili slobodu kretanja."

"Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta", rekao je on, saopćila je Vlada Srbije.

Na istoj sednici Vlade donesena je obavezujuća odluka za sve - da ne bude prelaska crvenih linija.

„Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da je predsednik Srbije, kao i cela Vlada, dužan da se jasno i nedvosmisleno drži naših crvenih linija u pregovorima i dijalogu, apsolutno poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je i do sada činjeno”, rekao je Petković.

Dodao je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno kaže da nema priznanja Kosova i članstva u UN-u, kao i na organizacije i agencije sistema Ujedinjenih nacija.

"Registarske tablice koje smo omogućili, kao i prije godinu dana, lične karte, nisu simbol državnosti", rekao je Petković i podsetio da u svetu postoje brojni primeri da se u jednoj zemlji koriste različite tablice, kao npr. Kina i Hong Kong, radi se o kineskoj državi.

Dodao je da takav primer postoji u Italiji, gde različite regije koriste različite ploče.

Petković je rekao da nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da se živi, ​​preživi i kreće.

TRT Balkan / agencije