U Novom Pazaru danas je održana Konstitutivna sjednica novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).     Foto: AA

U Novom Pazaru danas je održana Konstitutivna sjednica novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Na sjednici su verifikovani mandati 35 vijećnika sa četiri liste. Prva sjednica, kada se očekuje izbor predsjednika i organa BNV-a je zakazana za 26. decembar ove godine. Konstitutivnoj sjednici BNV-a prisustvovao je i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije.

Prvim zasjedanjem BNV-a predsjedavao je najstariji izabrani vijećnik Hajro Tutić. Nakon izbora radnog predsjedništva, potvrđeni su mandati nacionalnog vijeća Bošnjaka u Srbiji.

Ministar Žigmanov je nakon formalnog obraćanja vijećnicima rekao da je u Novi Pazar došao kako bi podržao peti saziv nacionalnog vijeća bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i čestitao im na uspješno završenom izbornom procesu. Žigmanov je poručio da su Bošnjaci, kao druga po brojnosti nacionalna zajednica koncentrisana u šest opština, važan konstituent multikulturalne scene u Republici Srbiji i da će u ministarstvu imati partnera u ostvarivanju zakonom svih predviđenih prava i interesa koji počivaju na legitimnosti.

“Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je partner u ostvarivanju manjinskih prava, bićemo podrška njihovim nastojanjima. Nastojat ćemo ostvariti jedan konsultativni, interaktivni odnos sa svim nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Njih je 23 i onda kao platforma sa tijelima vlasti, na centralnom nivou i u lokalnim zajednicama, da kreativno budemo u funkciji i budemo podrška njihovim nastojanjima u ostvarivanju njihovih interesa i manjinskih prava“, rekao je Žigmanov.

Predstavnici izbornih lista su potvrdili da još nije postignut dogovor o većini, ali su izrazili spremnost da budu jedinstveni i da sve liste učestvuju u budućem upravljanju BNV-om.
Husein Memić, nosilac liste koja je osvojila najviše glasova, Sandžačka demokratska partija – Husein Memić, rekao je da je stav ali i interes svih Bošnjaka, da sve liste naprave zajednički dogovor.

“Vjerujem da je vrijeme da Bošnjačko nacionalno vijeće, konačno, bude jedinstveno. Cijela izborna kampanja je bila u tom smjeru. Vjerujem da ćemo do 26. decembra uspjeti da napravimo dijalog i normalan pristup jer, vjerujem, da je to u interesu svih nas. Dosta je bilo svađa i podjela. Preko nam je potrebno jedinstvo, da Bošnjaci budu pod jednom kapom koja se zove Bošnjačko nacionalno vijeće“, poručio je Memić.

Prvi sa liste Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin, Fuad Bćićanin je ocjenio da je konstitutivna sjednica protekla u bošnjačkom jedinstvu i svečano, te izrazio očekivanje da će prva sjednica i čitav mandat proteći u takvoj atmosferi.

“Nadam se da će Bošnjaci raditi zajedno, da će vijećnici biti svjesni odgovornosti koju su preuzeli, nastaviti kontinuitet Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je osnovano prije 32 godine i da će rezultati novog saziva biti nastavak postignutih rezultata u prethodnim mandatima. Pregovaralo se, naša je želja da se, kako sam i predložio na sjednici, do 26. decembra postigne dogovor i da Bošnjačko nacionalno vijeće u punom kapacitetu nastavi da radi“, izjavio je Baćićanin.

Misala Pramenković, nositeljka liste Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković, je izrazila zadovoljstvo atmosferom na konstitutivnoj sjednici i pregovorima o budućoj većini.

“Na raspolaganju smo za svaki vid saradnje, ali ono što preferiramo i potenciramo je naš program na kome smo i bazirali ovu kampanju i tačka zajedničkog djelovanja moraju biti bošnjački nacionalni interesi. Ona strana koja vidi sebe u konstruktivnom smislu budućeg saziva imaće otvorenog sagovornika od strane nas“, poručila je Pramenković.

Predstavnik liste Savez za Sandžak i dobre Bošnjane Admir Muratović je rekao da BNV već u narednoj 2023. godini može da počne da radi u punom kapacitetu.

“Zašto ne svi zajedno, ali svakako je potreban broj vijećnika koji su svjesni da Bošnjačko nacionalno vijeće čeka veliki izazov“, kazao je Muratović.

Bošnjačko nacionalno vijeće ima ukupno 35 mjesta. Na izborima održanim 13. novembra liste Sandžačka demokratske partija - Husein Memić i Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković su osvojile po 12 mandata, lista Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin deset i lista Savez za Sandžak i dobre Bošnjane jednog vijećnika.

Pravo glasa na izborima za BNV u Srbiji imalo je 113.502 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, a glasalo je 46.319, odnosno 41,68 odsto.

TRT Balkan / agencije