Tuberkuloza predstavlja veliki izazov za novopazarsko zdravstvo i javno zdravlje.      Foto: AA

Kod devetoro dece u Novom Pazaru potvrđena je tuberkuloza. Ova bakterijska infekcija detektovana je kod osam učenika osnovnih škola “Bratstvo“ i “Stefan Nemanja“ i kod jednog predškolarca. Zdravstveno stanje dece je stabilno i njihov oporavak teče bez komplikacija. U toku je testiranje kontakata obolele dece.

Tuberkuloza je potekla od dece iz dve novopazarske porodice, a zaraza se prenela na njihove školske drugare.

“Situacija je pod kontrolom, a broj obolelih mogao bi da bude i veći. Radi se o porodičnim epidemijama. Najpre smo tuberkulozu otkrili kod šestoro dece, a naknadnim testiranjem njihovih kontakata bolest je otkrivena kod još troje dece. U porastu je broj obolelih.

Privodimo kraju testiranje učenika iz jedne škole. Procedura nalaže da testiramo učenike iz svih odeljenja u kojima su zaražena deca kao i nastavno osoblje koje je bilo u kontaktu sa učenicima. Nisu samo oni bili u kontaktu sa ovom decom, tu su i druga druženja, drugari iz ulice, zgrade, porodična okupljanja... Očekuje nas još mnogo posla“, kaže epidemiolog novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) doktor Safet Ganić.

Testiranje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom decom obavlja se na Dečijem odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru. Zbog obimnog posla angažovan je dodatni tim stručnjaka Doma zdravlja i svi pedijatri zdravstvenog sistema Novog Pazara.

“Moramo biti maksimalno oprezni. Očekuje nas nastavak školske godine za četiri dana. Ako ne stignemo, kao epidemiološku meru, donećemo odluku da deca iz tri odeljenja ne krenu sa nastavom dok se testiranje ne završi. Može biti još sekundarnih slučajeva, jer je period inkubacije tuberkuloze tri meseca i ovo se ne može rešiti u kratkom vremenskom roku“, dodao je Ganić.

Sva obolela deca su na rođenju vakcinisana BCG vakcinom protiv tuberkuloze, trenutno su pod terapijom i razmatra se da li će dalja dijagnostika i lečenje biti nastavljeno u nekoj od zdravstvenih ustanova u Beogradu, glavom gradu Srbije.

Tuberkuloza predstavlja veliki izazov za novopazarsko zdravstvo i javno zdravlje. Godišnje se u najvećem gradu regije Sandžak detektuje od 30 do 50 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze.

Poslednji slučaj masovne zaraze učenika desio se pre sedam godina, kada je tuberkuloza detektovana kod učenika Gimnazije, zbog čega je došlo i do obustave nastave u toj obrazovnoj ustanovi.

TRT Balkan / agencije