Festival traje do 15. septembra i na njemu će biti prikazano 14 filmova.          Foto: AA

Cilj filmskog festivala "Dani turskog filma" je da publici u Srbiji približi tursku filmsku scenu kroz program, a program je sačinjen tako da predstavi sve što se u Turkiye stvara, od komercijalne produkcije do art scene, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom današnjeg otvaranja festivala.

Reditelj Sali Salin rekao je da je u selekciji filmova za festival učestvovala Asocijacija za kulturu, umetnost i obrazovanje Rumeli iz Istanbula i Balkan Panorama Film Festival iz Izmira.

Naglasio je da su svi filmovi nagrađivani na turskim i evropskim festivalima.

Režiser Darko Bajić je, ističući značaj turskog filma, objasnio da je turska filmska scena izuzetno značajna i da se popularizacijom malih produkcija poput turske "pokazuju zubi" velikim produkcijama i blokbasterima koji u velikoj meri utiču na sve gori kvalitet filmova.

"Turska kinematografija je izuzetno važna i postiže velike uspehe u okviru evropske kinematografije", istakao je Bajić.

Naglasio je da su turski filmovi izuzetno poštovani i nagrađivani na filmskim festivalima, ali da zbog američke hiperprodukcije retko stižu do publike u Srbiji i svetu i da su "Dani turskog filma" upravo zbog toga značajan festival.

Direktor filmskog programa Turske državne televizije (TRT) Faruk Guven rekao je da oko 60 odsto programa u turskim bioskopima čine filmovi iz Turkiye i istakao da je Turkiye veoma ponosna zbog toga.

Kazao je da su među decom u Turkiye posebno popularni crtani filmovi napravljeni u turskoj produkciji.

"Dani turskog filma" se organizuju uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turkiye, Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye, Predsedništva Turaka i srodnih zajednica u inostranstvu, Generalne uprave za odnose sa civilnim društvom, Generalne uprave za film, Ministarstva kulture Republike Srbije, Doma omladine Beograda, Tamburica Festa i Balkanske platforma za stratešku saradnju mladih iz Istanbula povodom proslave stogodišnjice Republike Turkiye.

Publika će nakon svake projekcije moći da učestvuje u razgovoru sa glumcima, rediteljima i producentima iz Turkiye.

Festival traje do 15. septembra i na njemu će biti prikazano 14 filmova.

TRT Balkan / agencije