Crkva brvnara na planini Zlatar je okružena borovima i ograđena drvenom ogradom, a okružuju je prostrane zelene livade i pašnjaci.    Foto: Instagram/serbia_in_the_frame

Na južnim padinama planine Zlatar, u zaseoku Peta, selu Kućani smještenom u općini Nova Varoš, otporna na zub vremena, već tri stoljeća okružena visokim stoljetnim borovima, nalazi se najstarija i najmanja crkva brvnara u regionu.

“O istorijatu ove male, ali po svojoj arhitekturi, ikonama i predanjima značajne crkve, govori 'Ljetopis crkve negbinske'. Od kako je uoči Drugog svjetskog rata osvećena crkva u obližnjoj Negbini, mala kućanska crkva služila je samo u određene praznične dane, što je ostalo do danas”, napisao je korisnik Facebooka Dario Jakšević u objavi u grupi “Geografija interesantno”.

Posvećena rođenju presvete Bogorodice, datira iz 18. stoljeća i prostire se na 12 kvadratnih metara. Zajedno s oltarskim prostorom i pripratom duga je šest i po, široka tri, a od poda do tavanice visoka svega 2 metra.

Ova crkva nema prozore, a pod je popločan kamenim pločama nepravilnog oblika. Pretpostavlja se da zapadna vrata datiraju još od vremena gradnje ove crkve, a kao i sjeverna vrata, visoka su svega 112 centimetara.

Posvećena rođenju presvete Bogorodice, datira iz 18. stoljeća i prostire se na 12 kvadratnih metara.    Foto: Instagram/feelzlatibor

Najpoznatija je kao pravoslavni hram u kojem su čuvane carske dveri (vrata), koje je dizajnirao ikonopisac iz Bijelog Polja Simeon Lazović.

Prema zapisima, dveri su oslikane 1780, pa se pretpostavlja da je to vrijeme početka gradnje, dok je priprata dograđena 1838. godine.

“Ponekad se nailazi na podatak da je crkva u Peti izgrađena nešto prije 1780. godine, jer je ta godina zabilježena kraj posvetnog natpisa Simeona Lazovića na carskim dverima u kojima stoji da je on prilaže 'Crkvi sv. Arhanđela 1780'. Pošto nisu pronađeni podaci da je hram u Peti mijenjao patrona, smatra se da su ove dveri vjerovatno prenesene iz neke druge crkve”, dodaje Jakšević u svojoj Facebook objavi.

Zapadna Srbija je prostor gdje su najčešće bile građene crkve brvnare, a ova u Peti je stavljena pod zaštitu države Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja.

TRT Balkan