U Beogradu je učestvovalo i 36 biciklista iz Turkiye.     Foto: AA

U Beogradu je održan "Tursko-srpski kup prijateljstva", biciklistička trka koja je počela 2018. godine, a ove godine je imala humanitarni aspekt, s fokusom na podršku žrtvama zemljotresa koji su početkom februara pogodili Turkiye.

Članovi Biciklističkog kluba iz Mardina, jednog od gradova koji je pretrpio veliku štetu u zemljotresu, učestvovali su u trci kao gosti Kupa Srbije. U trci je očestvovalo blizu 250 biciklista iz različitih zemalja.

Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy rekao je jučer da se istog dana slave i Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta kao i treći dan Ramazanskog bajrama.

"Danas u isto vrijeme imamo i biciklističku trku Tursko-srpskog kupa prijateljstva", kazao je Aksoy navodeći da trka nije održana prethodnih godina zbog pandemije koronavirusa.

Prema njegovim riječima, u Beogradu je bilo i 36 biciklista iz Turkiye, najviše iz područja koja su početkom februara pogođena razornim zemljotresima, uglavnom Mardina.

"Sport spaja ljude, okuplja ih na jednom mjestu. Nastavit ćemo sa ovakvim aktivnostima", dodao je Aksoy.

Državni sekretar u Ministarstvu za sport Srbije Marko Kešelj rekao je da mu je drago da je ovo još jedna prilika i povod "da učvrste bratske i prijateljske odnose između dvije države".

"Za vrijeme tragičnog zemljotresa koji se dogodio u Turkiye, među prvima su bili i naši spasioci, naši vatrogasci koji su pritekli u pomoć turskom narodu. Tako i ova trka i sve sportske manifestacije mogu da budu jedan od primjera kako učvršćujemo prijateljske odnose između naše dvije zemlje", kazao je Kešelj.

TRT Balkan / agencije