Članovi ekipe koja se vratila iz Turkiye dobili su prikladne poklone od Turske ambasade, kao i zahvalnice od svog Udruženja.     Foto: AA

Ekipa Udruženja za potragu i spašavanje Kosova od šest članova vratila se danas iz Turkiye gde je zajedno s turskim timovima pomagala u spašavanju ljudi iz ruševina nakon razornih zemljotresa.

Kosovske spasioce, koji su sedam dana učestvovali u akciji potrage i spašavanja u turskom gradu Hatayu, na aerodromu “Adem Jashari” sačekali su ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, kao i njihove porodice i kolege iz Udruženja.

Turski ambasador izrazio je zahvalnost što je u ovom teškom vremenu za njegovu zemlju, prijateljsko i bratsko Kosovo pružilo ruku pomoći.

“To je za nas veoma vrijedna pomoć, i moralna i materijalna. Kao kosovski tim za traganje i spašavanje, radili su na terenu u veoma teškim uslovima. Izvukli su dvije osobe žive, od toga jedno dijete od tri godine. Zahvaljujem im se. Naša vrata su ovdje otvorena za sve njih i njihove porodice”, kazao je ambasador Angili.

Ilir Gaxha, sekretar Udruženja za potragu i spašavanje Kosova, izjavio je po dolasku da su u Turkiye bile uniforme iz cijelog svijeta tokom operacije potrage i spašavanja.

„Dokazali smo da smo mali narod, ali velikog srca i možemo mnogo da damo. Ponosni smo na zemlju koju smo predstavljali i hvala vam na podršci”, rekao je Gaxha.

Fanol Shala, jedan od članova ekipe, sa emocijama je govorio o njihovom radu u Hatayu.

Istakao je da su, pored uklanjanja leševa iz ruševina, imali priliku da pomognu u spašavanju 26-godišnje djevojke, kao i trogodišnje djevojčice.

Shala je ispričao da se za djevojčicu mislilo da je mrtva i da je stavljena u kesu za preminule. „Na trenutak je jedan turski vojnik otvorio kesu da vidi samo iz radoznalosti šta se dešava i video je kako teče suza iz devojčicinog oka. To nas je nateralo da potrčimo i ostali smo uz nju 30 minuta, zahvalnost ide Mentoru i Iliru koji su non-stop bili uz nju dok nije stigla hitna pomoć. Srećom, posle pola sata su nas obavestili da je devojčica ostala živa“, rekao je Shala.

Članovi ekipe koja se vratila iz Turkiye dobili su prikladne poklone od Turske ambasade, kao i zahvalnice od svog Udruženja.

Pored ekipe Udruženja za potragu i spašavanje Kosova, u Turkiye su i specijalisti urbane potrage i spašavanja Kosovskih bezbjedonosnih snaga, kao i timovi hitne medicinske pomoći i jedinice pasa tragača.

TRT Balkan / agencije