Među kandidatima nema ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon, koja je tri puta birana za zastupnicu u Evropskom parlamentu.  Foto: TRT Balkan

Predsjedništvo Socijalnih demokrata (SD) potvrdilo je prijedlog kandidacijske liste za zastupnike u Evropski parlament, na kojoj, kako se navodi nema aktuelne ministrice vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon.

Stranka će cijelu listu objaviti nakon izborne konvencije, a kako se naglašava Predsjedništvo SD-a potvrdilo je prijedlog kandidacijske liste i programa za evropske izbore.

Prvi i posljednji na listi bit će aktualni europarlamentarci Matjaž Nemec i Milan Brglez.

Navodi se da su na popisu bivša europarlamentarka Mojca Kleva Kekuš, ministar kohezije Aleksander Jevšek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, turizma i sporta Matevž Frangež, koji je do nedavnog sabora SD-a bio i privremeni glavni tajnik stranke, te zamjenica gradonačelnika Velenja Aleksandra Vasiljević.

Kako doznaje STA, među kandidatima nema ministrice pravosuđa Andreje Katič, kao ni ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon, koja je tri puta birana za zastupnicu u Evropskom parlamentu.

Upravo je to bio jedan od razloga zašto se njezina ponovna kandidatura, ovoga puta s mjesta ministrice vanjskih poslova, činila "neprimjerenom", kako se izrazila u ponedjeljak na marginama sastanka ministara vanjskih poslova u Luksemburgu.

"Kao ministrica vanjskih i europskih poslova imam puno otvorenih projekata, želim raditi ovaj posao", rekla je Fajon.

Cjelokupnu listu stranka će objaviti poslije izborne konvencije, nakon što je odobre izaslanici. Izaslanici će potvrditi i program stranke za evropske izbore.

Na izbornom kongresu sredinom aprila predstavili su četiri seta programskih načela u kojima ističu mjere za solidarnu, zelenu, inovativnu i sigurnu Evropu. Naime, smatraju da izazovi vremena zahtijevaju politiku snažne Evrope, koja će omogućiti demokratsko, održivo i ekonomski uspješno društvo.

TRT Balkan / agencije