Pirc Musar će na mjestu predsjednice Slovenije zamijeniti Boruta Pahora, koji se nakon dva mandata više nije mogao kandidirati.     Foto: Reuters

Pirc Musar je u drugom krugu osvojila 53,86 posto glasova, a njen protukandidat, desničarski političar i bivši ministar vanjskih poslova Andže Logar 46,14 posto, pokazuju podaci izborne komisije, na osnovu 99 posto prebrojanih glasova.

"Dat ću sve od sebe da budem istinski predsjednik za sve, da radim za temeljna i ustavna ljudska i demokratska prava i demokratiju", rekla je Pirc Musar novinarima nakon pobjede.

Pirc Musar, bivša TV voditeljica koja je postala utjecajna pravnica, vodila je kampanju o ljudskim pravima, vladavini prava i pitanjima socijalne zaštite.

Njen rival Logar član je desničarske Slovenačke demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, koji je izgubio na aprilskim parlamentarnim izborima od ekološkog Slobodarskog pokreta Roberta Goluba.

Pirc Musar će na mjestu predsjednice Slovenije na pet godina zamijeniti Boruta Pahora koji se nakon dva mandata više nije mogao kandidirati. Funkcija predsjednika Slovenije je protokolarne prirode.

TRT Balkan / agencije