Skupština Kosova je 17. februara 2008. godine usvojila Deklaraciju o nezavisnosti i do danas je 117 zemalja priznalo državu Kosovo.     Foto: AA

Povodom 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti danas je održana svečana sednica Skupštine Kosova.

Svečanoj sednici su prisustvovali predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i ministri u Vladi, gradonačelnici, diplomate akreditovane na Kosovu, porodice palih boraca, a među gostima iz inostranstva bio je i predsednik Albanije Bajram Begaj.

Nakon što je Filharmonija Kosova izvela državnu himnu i nekoliko drugih dela, prisutnima se obratila predsednica Osmani koja kazala da danas Kosovo odaje počast svim palima u ratu za slobodu i svim predstavnicima koji su doprineli izgradnji države.

Osmani je pomenula i vojnike Kosovskih bezbednosnih snaga koji se nalaze u Turkiye gde pomažu u potrazi i spasavanju stanovništva pogođenog razornim zemljotresima u Turkiye i Siriji, rekavši da ne treba zaboraviti njihov doprinos. “Setimo se naših sinova i kćeri, koji su, postrojeni u Oslobodilačku vojsku Kosova, žrtvovali svoje živote u odbrani zemlje i istorijskog komandanta ove vojske Adema Jasharija, koji je predvodio otpor za slobodu. Podsetimo se predstavnika nezavisnih institucija Kosova, koji su tokom ovih 15 godina doprineli izgradnji demokratskog života u zemlji, ali i opštem miru“, naglasila je kosovska predsednica.

Osmani je zahvalila međunarodnoj zajednici na podršci koju je pružila Kosovu za slobodu i nezavisnost. Govoreći o dijalogu Kosova sa Srbijom rekla je da postoji samo jedan epilog, a to je međusobno priznanje. “Proces dijaloga sa Srbijom ima epilog, epilog koji je svako od nas rekao, epilog koji je američki predsednik Joe Biden potvrdio u svom jučerašnjem pismu upućenom meni kao predsednici države, a to je međusobno priznanje. O našem teritorijalnom integritetu, ustavnosti, pravnom poretku i suverenitetu se ne može pregovarati”, naglasila je Osmani.

Albanski predsednik Begaj rekao je da je Albanija bliska Kosovu po članstvu u NATO-u i Ujedinjenim nacijama i svim ostalim međunarodnim organizacijama. Begaj je kao glavne faktore slobode i nezavisnosti Kosova naveo legendarnog komandanta Jasharija, borbu OVK-a i bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugovu. Također je pozdravio posvećenost Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije dijalogu sa Beogradom, ističući potrebu za uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije. Premijer Kurti rekao je da čin proglašenja nezavisnosti i proglašenja države 2008. godine označava otvaranje nepovratnog poglavlja u modernoj istoriji Kosova.

Kurti je istakao da je proglašenje nezavisnosti Kosova pre 15 godina rezultat mnogih ekstremnih napora i žrtava albanskog naroda, kao i preko potrebne pomoći i podrške međunarodnih partnera i saveznika. “Republika Kosovo je proistekla iz krvi palih boraca i mučenika i svakog života datog za slobodu ove zemlje, kao i doprinosa onih koji su vodili i razvijali političke procese izgradnje države do danas. Naša Republika je proizašla iz slavnog rata vojnika Oslobodilačke vojske Kosova, koji su svojim pravednim ratom uspeli da uključe međunarodne saveznike koji su nam 1999. godine pomogli da se oslobodimo srpskog osvajača“, naglasio je Kurti.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. godine usvojila Deklaraciju o nezavisnosti i do danas je 117 zemalja priznalo državu Kosovo.

TRT Balkan / agencije