Skup je reakcija na odluku Vlade Kosova da se počne sa preregistracijom tablica sa srpskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.      Foto: AA

Skup se održava nakon odluke gradonačelnika četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova, odbornika, poslanika, ministara u kosovskoj vladi, sudija tužilaca i pripadnika Kosovske policije da podnesu neopozive ostavke.

Skup je počeo himnom “Bože pravde”, koju je izveo crkveni hor Branislav Nušić.

Skup se održava ispred spomenika caru Lazaru, a Srpska lista je ranije objavila da će odatle „jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu“ da je njihova jedina država Srbija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore“ napisano je na nalogu Srpske liste na Facebooku nešto ranije.

Na ulicama, banderama, prozorima i terasama kuća i stanova u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i drugim gradovima na sjeveru Kosova okačen je veliki broj srpskih zastava, kao i transparenti „Ovo je Srbija“.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su ostavke podnijeli "mirne savjesti", jer su, kako je rekao, devet i po godina probali sve – da pruže "ruku pomirenja" i da izgrade pomirenje.

"Ostavke nisu rezultat što smo se umorili od borbe, jer nećemo da budemo paravan kosovskim institucijama da nastave da vrše institucionalno nasilje nad našim narodom", rekao je on.

Naglasio je da se zajednica srpskih opština (ZSO) čeka 10 godina.

"A šta smo dobili – prebijanje naših građana, militarizaciju sjevera, lažne optužbe protiv svih onih koji nisu spremni da se odreknu srpske države i srpskog naroda", rekao je Simić, dodajući da se danas bore za mir i stabilnost ne samo Srba već i ostalih.

Dojučerašnji gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević je istakao da šalju poruku mira.

"Devet godina davali smo šansu Briselskom sporazumu, molili, apelovali, samo da bismo našli bilo kakvog sagovornika u Prištini koji bi čuo naše probleme, nažalost nismo u tome uspjeli", kazao je Radojević.

Obavijestio je da su jutros podnijeli ostavke, dodajući da njihova borba nije prestala, ali da će "biti u drugom obliku".
Suspendovani komandir policijske stanice regiona Sjever Nenad Đurić također se obratio na skupu i rekao da su se probudili "iz lažnog sna" te da oni nemaju drugu zemlju.

"Za sve one koji se kolebaju i sumnjaju u istinitost učinjenih djela, citiraću Njegoša: 'Svako je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka'", rekao je.

Vlada u Prištini suspendovala je i direktora policije za region Sjever Nenada Đurića, koji je odbio nalog o uručivanju opomena vozačima.

Predstavnici Srba istupili su iz lokalnih i centralnih institucija te pravosuđa i policije Kosova, a ostavke su podnijeli i gradonačelnici opština sa srpskom većinom.

Premijer Kosova Albin Kurti je pozvao na mir i sigurnost te odustajanje od bojkota ili od napuštanja kosovskih institucija.

SAD i EU od Kosova su zatražili da preregistraciju tablica odgodi na još deset mjeseci. Istovremeno, NATO, KFOR i OSCE pozvali su Prištinu i Beograd na suzdržanost.

Ostavke načelnika opština

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević je 6. novembra i zvanično podnio ostavku na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica. Isto je uradilo i 17 odbornika Srpske liste u ovoj opštini.

Ostavke su podnijeli i načelnici opština Zvečan Dragiša Milović, Leposavić Zoran Todić i Zubin potok Srđan Vulović, kao i odbornici u lokalnim skupštinama iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Ostavke slijede dan nakon što su predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili da napuste sve institucije Kosova, odnosno da istupe iz lokalnih, centralnih institucija, te pravosuđa i policije.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da će odluka o napuštanju institucija biti na snazi sve do trenutka dok “Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu”.

Zatraženo je i da Vlada Kosova povuče odluku o preregistraciji KM tablica – koje izdaje Srbija – u RKS (Republika Kosovo).

TRT Balkan / agencije