Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.          Foto: AA

U zemljama regije Balkana, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, održane su brojne manifestacije povodom 23. aprila, turskog praznika Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta.

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u organizaciji atašea za obrazovanje Ambasade Republike Turkiye organizirane su dječje radionice na kojima su najmlađi imali priliku zabaviti se, ali i naučiti o ovom prazniku.

Također, u školama Turske fondacije Maarif u srbijanskoj prijestolnici Beogradu i gradovima Novom Pazaru i Sjenici održani su prigodni programi na kojima je učestvovalo više od 500 djece.

Od 1929. godine u Turkiye se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.      Foto: AA AA

Manifestaciji u Beogradu prisustvovali su ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy, turski ataše za obrazovanje Yunus Yildirim i predstavnik Turske fondacije Maarif u Srbiji Yasin Parildar.

Ambasador Aksoy izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem turskog praznika Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta u Srbiji s kojom Turkiye, kako je rekao, ima duboko ukorijenjene prijateljske odnose.

Turska ambasada u Hrvatskoj je također u Zagrebu organizovala brojne zanimljive aktivnosti kojima su prisustvovala djeca u dobi od tri do sedam godina.

Ambasada Turkiye u Skoplju je također organizovala događaj na kojem je ambasador Fatih Ulusoy primio učenike iz škola Turske fondacije Maarif, kao i studente koji uče turski jezik.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turkiye.        Foto: AA AA

Učesnici programa su pjevali pjesme i izložili crteže povodom 23. aprila, turskog praznika Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta.

Ambasador Ulusoy je u obraćanju istakao da su djeca budućnost svake države, te im je potom uručio prigodne poklone.

Turska ambasada u Albaniji je također upriličila program u sklopu kojeg je ambasador Tayyar Kagan Atay primio je učenike škole Turske fondacije Maarif u Tirani.

Ambasador Atay je istakao da je simbolično ustupio kancelarijsku stolicu djeci kako bi čuli njihova mišljenja.

"Zaista su rekli lijepe stvari, oni su naši ambasadori. Naši mali ambasadori su nas podsjetili i na situaciju u Gazi, kazavši da su djeca Gaze izložena masakru i genocidu i ne mogu živjeti u miru", kazao je Atay.

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turkiye.

Na današnji dan 1924. godine odlučeno je da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci.

Od 1929. godine u Turkiye se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

TRT Balkan / agencije