Obilježavanje je počelo u srijedu ujutro polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku.  Foto: Facebook/Kornati National Park

Obilježavanje je počelo u srijedu ujutro polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku, nastavilo se komemoracijom za stradale vatrogasce na otoku Kornatu u Spomen parku stradalim vatrogascima.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-ploče za stradale pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika: Ivicu Crvelina, Dina Klarića, Marinka Kneževića i Ivana Marinovića.

Cvijeće i svijeće položio je i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Šibenika Tomislav Banovac te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika predvođeni zapovjednikom Volimirom Miloševićem.

Na otoku Kornatu održana je komemoracija i molitva za poginule vatrogasce s početkom u 11 sati. Uz članove obitelji, komemoraciji su nazočila izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Vlade, Šibensko-kninske županije, Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter - Kornati, Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i Nacionalnog parka Kornati.

U Tisnom u 18.30 sati s Trga Rudina do spomen križa stradalim vatrogascima krenut će kolona sjećanja, gdje će biti položeni vijenci i održan obred odrješenja, a u 19 sati u crkvi Svetog Duha u Tisnom i misa zadušnica za stradale vatrogasce.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed da sve javne vatrogasne postrojbe (JVP, DVD i IVP) u srijedu u 15.25 sati upale sirene na vatrogasnim vozilima u trajanju od 60 sekundi. „Za vrijeme zvučnih signala postrojiti se i odati počast stradalim kolegama. Upaliti svijeće. Prisjetiti se svih stradalih čitanjem njihovih imena i prezimena”, stoji u zapovjedi.

Na Kornatu je 2007. godine poginulo 12 vatrogasaca pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, te DVD-a Vodice i Tisno: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

HINA