Odbor direktora MMF-a, na kojem će biti usvojen zaključak o uspješnosti druge revizije aranžmana, biće održan 21. decembra ove godine.           Foto: AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s kojima je razgovarao o fiskalnoj, monetarnoj i energetskoj stabilnosti.

"Šef Misije MMF-a Donal McGettigan je istakao da je Srbija postigla odlične rezultate, strogo poštujući preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i sprovodeći ciljeve definisane aranžmanom s ovom institucijom. O tome svedoče rekordne devizne rezerve, dobri rezultati fiskalne politike, visok priliv direktnih stranih investicija, kao i podaci s tržišta rada o snažnom rastu zaposlenosti", saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Dodaje se da je on naglasio da je Srbija pravovremeno reagovala adekvatnim ekonomskim mjerama na inflatorne pritiske i dodao da su očekivanja MMF-a da stopa inflacije na kraju godine bude na nivou ili niža od osam posto.

Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predstavnici MMF-a pozdravili su korake preduzete u cilju transformisanja i stabilizacije EPS-a i ukazali na neophodnost ubrzanja restrukturiranja državnih preduzeća.

"Predsednik Vučić je zahvalio na oceni da Srbija odgovorno sprovodi program dogovoren s MMF-om. On je istakao da je sačuvana makroekonomska stabilnost, kao i dobro poslovno okruženje i dodao da je Srbija, uprkos brojnim izazovima na globalnom tržištu, uspela da očuva ekonomiju pa čak i da je dodatno ojača", navodi se u saopštenju.

Odbor direktora MMF-a, na kojem će biti usvojen zaključak o uspješnosti druge revizije aranžmana, biće održan 21. decembra ove godine.

TRT Balkan / agencije