Dendias je rekao da je s kosovskom ministricom razgovarao i o mogućnosti proširenja saradnje između Atine i Prištine.     Foto: AA

Šefica kosovske diplomatije i dijaspore Donika Gervalla-Schwarz primila je danas grčkog kolegu Dendiasa koji je doputovao u posjetu Kosovu.

Dendias je nakon razgovora u Prištini kazao da je izjavio da je njegova posjeta pokazatelj važnosti koju Grčka pridaje ovoj regiji.

“Važno je implementirati postignute dogovore, poruka je koja je jučer poslana i u Beogradu. Vjerujemo da je put Evropske unije jednosmjeran put za Zapadni Balkan. Vjerujem da će napredak u dijalogu Prištine i Beograda biti ključni za napredak u tom procesu“, kazao je Dendias.

Dendias je rekao da je s kosovskom ministricom razgovarao i o mogućnosti proširenja saradnje između Atine i Prištine.

“Grčka je spremna pomoći vama i Zapadnom Balkanu da postanete energetski neovisni i odmaknete se od ugljena. Zadovoljan sam poboljšanim trgovinskim podacima“ rekao je Dendias.

Kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Gervalla-Schwarz izjavila je da pozdravlja napore Grčke da smanji napetosti između Kosova i Srbije

“Uloga Grčke također je vrlo važna u njenim naporima da smanji napetosti sa Srbijom“, istakla je Gervalla-Schwarz.

Kazavši kako su od Grčke zatražili podršku u pitanjima članstva Kosova u EU i Evropskoj komisiji, Gervalla-Schwarz je kazala kako Kosovo nije u posebnom položaju samo zbog geopolitičkih kretanja u vezi sa Srbijom, već i činjenice da ima najviše pro-EU i NATO ljudi.

Dendias će se u okviru posjete Kosovu sastati i s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

TRT Balkan / agencije