Naglasio je da je jedan od zaključaka zasjedanja PIC-a da je važno da Bosna i Hercegovina nastavi putem evropskih integracija.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (UO PIC) u Bosni i Hercegovini okončao je dvodnevno zasjedanje u Sarajevu, a visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nakon sjednice izjavio je da je odlučeno da međunarodna zajednica zadržava sve neophodne instrumente za osiguravanje i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastali su se 19. i 20. juna 2024. kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.

"Zahvaljujem se međunarodnoj zajednici zbog toga što mi je pružila jednoglasnu podršku i također što je napomenula da moj mandat nastavlja da se provodi ovako kako jeste i da međunarodna zajednica zadržava sve neophodne instrumente za osiguravanje i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Schmidt na konferenciji za novinare u Sarajevu te dodao:

"Mislim da to još jednom naglašava kakav je stav međunarodne zajednice, jer započinjemo jednu intenzivnu saradnju u pogledu budućeg razvoja situacije u Bosni i Hercegovini."

Naglasio je da je jedan od zaključaka zasjedanja PIC-a da je važno da Bosna i Hercegovina nastavi putem evropskih integracija.

"Svi mi zajednički djelujemo kako bi Bosna i Hercegovina krenula putem evropskih integracija i putem sigurnosti. Znate da će u BiH 6. oktobra bit održani općinski izbori i zahvalni smo što su sve političke stranke registrovane za ove izbore i da postoje određena transparentna pravila koja su uvedena, a koja je tražila Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju - OSCE. Sada to imamo i želimo da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uspješno provede izbore i da pošaljemo poruku da nam je stalo da u ovoj zemlji imamo slobodne i fer izbore i da ne prihvatamo izborne prevare te da će to imati ozbiljne posljedice", kazao je Schmidt.

Istakao je da su tokom sjednice PIC-a imali priliku da čuju i prezentaciju Ćamila Durakovića, potpredsjednika bh. entiteta Republike Srpske.

"Od njega smo čuli ne tako dobre stvari, neke loše stvari smo čuli jer smo primijetili da se sve više povećava broj napada na povratnike u cijeloj Bosni i Hercegovini, a to je posebno slučaj u RS-u. Također se čini da vlasti RS-a i policija RS-a moraju činiti više da bi osigurali bezbjedno okruženje za sve građane koji žive u tom entitetu. Mi ćemo pažljivije pratiti situaciju u toj oblasti", naglasio je Schmidt.

Poručio je da ponašanje organa vlasti RS-a koje je protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu neće biti tolerisano.

"PIC u komunikeu poziva na odustajanje od politike RS-a kojom se ne priznaje i ne ostvaruje saradnja sa visokim predstavnikom. Organi RS-a moraju poštovati Dejtonski sporazum i moraju aktivno sarađivati sa visokim predstavnikom", kazao je Schmidt.

Podsjetio je također da je Bosna i Hercegovina suverena država koja ima multietnički karakter.

"Mi ćemo braniti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao što je to dogovoreno u Dejtonskom sporazumu", poručio je Schmidt te još jednom naglasio značaj euroatlantskih aspiracija BiH:

"Nakon ove sjednice PIC-a jači smo, ne kao međunarodna zajednica nego u namjeri da radimo ka evropskoj budućnosti i transatlantskoj integraciji BiH i integraciji u Evropsku uniju."

Upravni odbor PIC-a održat će sljedeći redovni sastanak 3. i 4. decembra 2024. godine.

TRT Balkan / agencije