Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog ugovora broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 12. aprila 2022. godine (GrCF2 W2 - Javni prevoz Sarajevo e-Mobility) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan pet miliona evra.     Foto: AA

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak većinom glasova utvrdilo je u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, koji će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Izmjenom zakona pomjera se rok za uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za provođenje postupka po izvještajima do 28. februara 2025. umjesto ranije definisanog 23. marta 2024. godine.

„Na ovaj način želi se omogućiti neometan rad pravosuđa u Bosni i Hercegovini te u potpunosti uspostaviti funkcionalan sistem provjere izvještaja o imovini koji će ojačati integritet nosilaca pravosudnih funkcija u BiH“, navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara.

Istovremeno se propisuje da sve osobe imenovane u pravosuđu od 23. marta 2024. do 28. februara 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a dodatna provjera njihovih izvještaja o imovini i interesima biće izvršena nakon uspostavljanja Odjeljenja za provođenje postupka po izvještajima. Dodaje se da će, ako ishod dodatne provjere bude negativan, biti pokrenut disciplinski postupak u skladu sa ranije definisanim pravilima.

„Savjet ministara Bosne i Hercegovine u dva kruga glasanja nije postigao konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini, a koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zukan Helez“, navodi se u saopštenju

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog ugovora broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 12. aprila 2022. godine (GrCF2 W2 - Javni prevoz Sarajevo e-Mobility) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan pet miliona evra.

Dodatna sredstva su usmjerena za realizaciju projekta „Adaptivno upravljanje saobraćajem“, što podrazumijeva nabavku savremenog inteligentnog sistema za upravljanje i nadzor prometa s prioritetima javnog prevoza, videonadzornog sistema i video-detekcije incidenata zasnovanih na najnovijim tehnologijama. Projekat podrazumijeva i izgradnju centra za upravljanje za stalno praćenje situacije na saobraćajnicama te preduzimanje odgovarajućih mjere za rješenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama, kao i rješavanje incidentnih situacija.

Utvrđen je Prijedlog ugovora o zajmu (Projekat centralno grijanje Pale) između BiH i EBRD-a, čiji je cilj modernizacija sistema centralnog grijanja na Palama, koji uključuje ugradnju kotlova na biomasu i prirodni gas i dva rezervoara za akumulaciju toplote.

EBRD daje zajam BiHu iznosu sedam miliona evra, s alokacijom na Republiku Srpsku, s rokom otplate zajma od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda. Istovremeno je na sjednici utvrđen Prijedlog ugovora o grantu između BiH i EBRD-a, vrijedan tri miliona evra, za Projekat centralno grijanje Pale.

TRT Balkan / agencije