Vučić je istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja, zaključuje se u saopštenju.       Foto: AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu Ureda UN-a za Kosovo (UNMIK) Caroline Ziadeh.

Tokom sastanka, Vučić je istakao da se Srbija dosljedno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primjenu pravno obavezujuće Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojom je uspostavljen i UNMIK.

Vučić je dodao da je za Srbiju od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i dalje razmatra u Vijeću sigurnosti UN-a, prevashodno kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu, navedeno je u saopštenju iz kabineta srbijanskog predsjednika.

Ziadeh je rekla da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN-a i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma.

Vučić je, takođe, kazao da je nastavak angažmana UNMIK-a na Kosovu neophodan, prije svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.

“Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svjedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rješenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza. Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i naslijeđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna“, istakao je Vučić izrazivši nadu da će Srbija uspjeti da sačuva mir i stabilnost.

Vučić je istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja, zaključuje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije