Nizom sadržaja u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je obilježena sedma godišnjica neuspjelog pokušaja državnog udara u Turkiye, 15. jula 2016. godine, kada su pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u državne institucije pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.     Foto: AA

Obilježavanje je počelo komemorativnom skupom u zgradi Ambasade Turkiye u Sarajevu, kojem su prisustvovali turski ambasador Sadik Babur Girgin, uposlenici ambasade, te brojni predstavnici turskih institucija u BiH. Skup je počeo odavanjem počasti šehidima 15. jula, potom je intonirana himna Turkiye te su proučeni odlomci iz Kur'ana.

Ambasador Girgin je u obraćanju prisutnima istakao kako je 15. juli 2016. godine vrlo značajan datum za opstojnost Republike Turkiye, turske demokratije te jedinstva i zajedništva turske nacije. Rekao je kako su građani Turkiye prije sedam godina hrabro i odvažno stali u odbranu svoje države. Girgin je iskazao rahmet svim šehidima 15. jula.

FETO nije samo prijetnja za Turkiye

Girgin je također podvukao kako teroristička organizacija FETO nije samo prijetnja za Turkiye već za svaku zemlju u kojoj djeluje.

„FETO predstavlja opasnost za demokratiju i nacionalne interese velikog broja zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Mi koji imamo ozbiljnu odgovornost dok predstavljamo našu državu u inostranstvu, istovremeno imamo obavezu da u tim zemljama govorimo o opasnostima FETO-a“, rekao je Girgin.

Naveo je kako teroristička organizacija FETO zloupotrebljava osjećaje i vrijednosti turskog naroda u oblastima vjere, obrazovanja, civilnog društva, humanitarnih aktivnosti, na osnovu čega kao globalna teroristička mreža vrši brojne nezakonite radnje.

„Kroz svoje strukture u oblastima obrazovanja, trgovine i civilnog društva nastavljaju sa svojim aktivnostima i u BiH, i naša je obaveza da naše prijatelje upozorimo i prenesemo im koje je zapravo pravo lice ove organizacije“, pojasnio je Girgin.

Na kraju je upozorio kako se i danas iz pojedinih krugova kroz širenje dezinformacija vođa FETO-a (Fetullah Gulen) nastoji predstaviti kao „umjereni vaiz“, a FETO kao "obrazonva organizacija".

„Mi ćemo nastaviti upozoravati na činjenicu da je FETO teroristička organizacija okrvavljenih ruku", zaključio je Girgin.

Posjeta šehidskom mezarju Kovači

Potom je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, također u organizaciji Ambasade Republike Turkiye, proučena je dova za šehide 15. jula, kao i sve bosanske šehide.

Delegacija, koju su činili i ambasador Girgin i predstavnik ambasadinog Ureda za vjerska pitanja Gokhan Aksan, pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, za njegovu i duše šehida Turkiye, BiH i drugih zemljama, proučila je odlomke iz Kur'ana i dovu. Odlomke iz Kur'ana učili su imami iz Turkiye i Bosne i Hercegovine.

U okviru obilježavanja 15. jula, na platou Baščaršije upriličena je i izložba fotografija na temu 15. jula. Riječ je o snimcima koje us zabilježili fotoreporteri Anadolu, a izložba je postavljena u organizaciji Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu. Delegacija je obišla izložbu, a svi građani koji žele izložbu mogu pogledati sve do 21 sat večeras.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji, u Sarajevu, nakon klanjanja podne-namaza, proučeni su odlomci iz Kur’ana te poklonjena hatma-dova pred duše šehida 15. jula i bosanskih šehida.

U džamiji je održan prigodan vjerski program kojem su prisustvovali ambasador Girgin, predstavnik Ureda vjerska pitanja Aksan, predstavnici Muftijstva sarajevskog, imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i mnogi drugi predstavnici institucija dviju zemalja. Hatma-dovu proučio je imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz Salih ef. Halilović.

Samed ef. Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, je ukazao na značaj podviga turskog naroda u noći 15. jula.

„Izdajnička, zločinačka, teroristička organizacija FETO je pokušala da porobi turski narod, da udari na ustav, na dostojanstvo naroda i da udari na njihove vrijednosti koje njeguju stolježima. Hvala Bogu, turski narod je pokazao da je herojski narod i da zna kuda ide“, poručio je Omerdić.

Tokom dana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biće održan i panel pod nazivom „15. juli: Pobjeda turske demokratije“, a večeras, s početkom u 21 sat, na platou Baščaršije biće postavljen i veliki led ekran na kojem će građani moći pogledati autentične snimke iz noći pokušaja puča, 15. jula 2016. godine.

Teroristička organizacija FETO

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

TRT Balkan / agencije