Testiranje je vršeno iz različitih oblasti, a ovisno o rezultatima kandidatima će biti dodijeljene stipendije za školovanje na IUS-u.      Foto: AA

U kampusu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) danas je održano testiranje za stipendije na kojem je učestvovalo nekoliko stotina učenika završnih razreda srednjih škola iz Bosne i Hercegovine i regije.

IUS tako pruža priliku učenicima da dobiju stipendiju za studij na renomiranoj visokoškolskoj ustanovi koja slovi za najbolji privatni univerzitet u BiH.

Testiranje se održava i u cilju realizacije širih aktivnosti IUS-a koje su usmjerene ka unapređenju visokog obrazovanja, prvenstveno na način da se mladim ljudima pruži mogućnost kvalitetnog školovanja, ali i konkretna pomoć u studiranju.

Testiranje je vršeno iz različitih oblasti, a ovisno o rezultatima kandidatima će biti dodijeljene stipendije za školovanje na IUS-u.

"Ove godine imamo oko 1.590 prijavljenih kandidata za testiranje, što je za 60 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Imamo tu i učenike koji su došli na testiranje i bez prethodne prijave i to nas dodatno raduje, jer i to potvrđuje da je kvalitet našeg univerziteta prepoznat", kazao je rektor IUS-a Ahmet Yildirim.

Ističući kako je interes za testiranje za stipendije na IUS-u svake godine u porastu i kako je to potvrda da je kvalitet prepoznat, Yildirim je kazao da je IUS postao univerzitet na koji dolaze i studirati žele najbolji i najnadareniji učenici iz cijele Bosne i Hercegovine i šire.

"IUS svojim studentima nudi kvalitetno obrazovanje u multinacionalnoj sredini i s nastavnicima iz različitih zemalja. Nudimo moderno obrazovanje u savremenim laboratorijama i potrepštinama za praktičnu nastavu i istraživanje. Stalno radimo na unapređenju kurikuluma u skladu s općom situacijom i potrebama u društvu. To studenti prepoznaju i pozdravljaju, što se vidi i na društvenim mrežama", kazao je Yildirim.

Yildirim je kazao da novim studentima IUS otvara vrata i da ih želi educirati o nauci i kako se dolazi do naučnih saznanja te je dodao da se proces učenja nastavlja i nakon univerziteta kao kontinuirani proces.

TRT Balkan / agencije