U organizaciji Visokog vijeća za audiovizualnu komunikaciju Turkiye (RTUK), u bosanskohercegovačkim gradovima Sarajevu i Mostaru od 9. do 13. oktobra održava se 13. Međunarodna radionica "Komunikacija za budućnost".            Foto: AA

U organizaciji Visokog vijeća za audiovizualnu komunikaciju Turkiye (RTUK), u bosanskohercegovačkim gradovima Sarajevu i Mostaru od 9. do 13. oktobra održava se 13. Međunarodna radionica "Komunikacija za budućnost".

Riječ je tradicionalnoj radionici koju RTUK ove godine organizuje 13. put, a koja je namijenjena studentima na dodiplomskim, magistarskim ili doktorskim studijima na raznim fakultetima u Turkiye, kako bi stekli iskustva u primjeni audiovizualnih medija. Ovogodišnjoj radionici učestvuju studenti iz 13 različitih zemalja.

U sklopu radionice, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je organiziran akademski program na temu "Izgradnja medija i kulture“. Svečanosti kojom je zvanično počela radionica prisustvovali su izaslanik predsjednika RTUK-a Orhan Karadas, zamjenik predsjednika Ibrahim Uslu, rektor IUS-a Ahmet Yildirim, predstavnici Ambasade Turkiye, učesnici radionice i drugi gosti. Nakon uvodnih obraćanja, učesnici radionice imali su svoja izlaganja na određenu temu.

Izaslanik predsjednika RTUK-a Orhan Karadas u razgovoru za Anadolu ističe posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je 13. radionica organizovana u bratskoj Bosni i Hercegovini i njenom srcu Sarajevu.

"Dijelimo iste stvari u mnogim pitanjima, kulturi, medijima, u svakom smislu. Iako su nam jezici različiti, mi imamo zajedničku historiju, tradiciju, običaje, i to je svakako jedan od razloga što smo ove godine odabrali Bosnu i Hercegovinu", poručio je Karadas.

Osvrnuši se na samu temu ovogodišnje radionicu, Karadas je pojasnio kako su mediji i kultura dva vrlo značajna faktora u današnjem vremenu, odnosno kako danas živimo u vremenu medija i komunikacija. Dodao je kako mu je izuzetno drago zbog uspjeha agencije Anadolu koji ima kao mediji na ovom području.

"Ove godine u našoj radionici učestvuje 26 studenata iz 13 različitih zemalja", rekao je Karadas, napominjući da će boraviti nekoliko dana u Bosni i Hercegovini, te kako će osim akademskih sadržaja i aktivnosti, posjetiti i znamenitosti Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik predsjednika RTUK-a Ibrahim Uslu za Anadolu je rekao kako je radionica postala značajna platforma i za jačanje odnosa između Turkiye i zemalja iz kojih dolaze studenti koji se školuju na turskim univerzitetima.

"Kada se vrate u svoje zemlje, vrijednosti naše zemlje, misiju naše zemlje i ljepote naše zemlje prenose u svojim zajednicama. Ujedno uspostavljaju vezu između zemalja koje posjećuju i naše zemlje (Turkiye). Oni zapravo uspostavljaju diplomatske veze. Zato je to program kojem pridajemo veliki značaj i održavamo ga", pojasnio je Uslu.

Dodao je kako već sada vide rezultate ovog programa, te kako u gotovo svakoj zemlji u kojoj organiziraju sljedeću radionicu sreću ljudi koji su pohađali neku od ranijih a sada su u svojim zemljama uspješni ljudi.

Uslu je također izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su imali priliku radionicu organizirati u Bosni i Hercegovini.

Učesnici radionice, koji su već posjetili Travnik, danas će obići neke od znamenitosti grada Sarajeva, a narednih dana će također posjetiti Srebrenicu i Mostar. U Mostaru će učesnicima radionice biti dodijeljeni i certifikati.

TRT Balkan / agencije