Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.             Foto: AA

U Turkiye se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a prigodnim svečanostima ovaj praznik obilježili su i turski državljani u Bosni i Hercegovini.

Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta ujedno je i 104. godišnjica osnivanja turskog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM).

U organizaciji atašea za obrazovanje Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu organizirane su dječije radionice na kojima su najmlađi imali priliku zabaviti se, ali i naučiti nešto o 23. aprilu.

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turkiye.

Na današnji dan 1924. godine odlučeno je da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine, taj praznik je poklonjen djeci.

Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta, a ujedno i kao Dan djeteta.

TRT Balkan / agencije