"Očekujemo da Srbija nastavi korake deeskalacije, uključujući i dalje povlačenje snaga do ili ispod historijskih normi", rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.    Foto: Reuters

Srbija je počela da smanjuje svoje vojno prisustvo duž granice sa Kosovom, što je pozitivan korak ka smanjenju regionalnih tenzija, saopštila je u utorak administracija američkog predsjednika Joea Bidena.

"Pošto smo javno saopštili da smo vidjeli srbijanske snage na granici, takođe smo vidjeli da su se počele udaljavati i to je dobra stvar. To će pomoći u deeskalaciji tenzija. Neće ih eliminisati, ali će pomoći u njihovoj deeskalaciji", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kirby je prošle sedmice izrazio je zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, "velikog raspoređivanja srbijanskih trupa duž granice s Kosovom", pozivajući Beograd da povuče svoje snage.

Kirby je rekao da Sjedinjene Američke Države "prate veliko vojno raspoređivanje Srbije duž granice s Kosovom", koje se dešavalo tokom protekle nedjelje, uključujući gomilanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovane pješadijske jedinice.

Dodao je da SAD radi s NATO-om na rješavanju pitanja raspoređivanja, dok će međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a povećati svoje prisustvo na sjeveru Kosova.

State Department je takođe u utorak saopštio da je povlačenje počelo 29. septembra.

"Očekujemo da Srbija nastavi korake deeskalacije, uključujući i dalje povlačenje snaga do ili ispod historijskih normi", rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom Policija Kosova u, kako su naveli, u "antiterorističkoj akciji" eliminisala četvoricu napadača i uhapsila šestoricu. Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.

Radoičić je u utorak saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih osoba, izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti.

TRT Balkan / agencije