"Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja", naveo je Kirby.      Foto: Reuters Archive

Srbija je usred izvođenja vojnog raspoređivanja „bez presedana“ duž svoje granice s Kosovom, saopštila je u petak Bijela kuća pozivajući Beograd da povuče svoje snage.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD "prati" ono što je nazvao "veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice s Kosovom" koje se dešavalo tokom protekle sedmice.

On je rekao da to uključuje naprednu artiljeriju, tenkove i mehanizovanu pješadijsku jedinicu.

"Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja", naveo je Kirby te dodao, „pozivamo Srbiju da povuče te snage s granice i da doprinese smanjenju tenzija".

“SAD radi s NATO-om na rješavanju problema raspoređivanja, a međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a, poznate kao KFOR, povećat će svoje snage na sjeveru Kosova”, rekao je Kirby.

"Sjedinjene Države nastavljaju intenzivno da rade s našim evropskim partnerima kako bi izvršile pritisak i na Kosovo i na Srbiju da se vrate mirnom dijalogu kroz uspostavljeni format uz posredovanje Evropske unije. Obje zemlje treba da ispune svoje postojeće obaveze i da se uključe u ovaj proces”, rekao je.

"Obje zemlje također treba da izbjegnu preduzimanje provokativnih koraka koji samo povećavaju tenzije i ometaju napredak u tom dijalogu, korake poput onih koje smo vidjeli s ovim povećanjem srpskog nagomilavanja na granici", dodao je on.

U nedjelju je u selu Banjska na sjeveru Kosova u blizini granice sa Srbijom izbio sukob kada je grupa naoružanih Srba s dva kamiona blokirala most.

Pucnjava je izbila nakon što je grupa otvorila vatru na policiju, pri čemu je jedan policajac ubijen, a drugi je ranjen.

Ovo područje je poprište nemira od aprila, kada su lokalni etnički Srbi bojkotovali izbore na sjeveru Kosova, nakon čega su uslijedili protesti protiv izbora gradonačelnika etničkih Albanaca.

Albanci su ubjedljivo najveća etnička grupa na Kosovu, slijede ih Srbi, a oko polovine njih živi na sjeveru zemlje.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine i dobilo priznanje od mnogih zemalja, uključujući i Turkiye.

Ali Beograd nikada nije priznao Kosovo, tvrdeći da je to teritorija Srbije.

TRT Balkan / agencije