“Oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja“, navodi se u saopćenju ambasada.      Foto: Reuters

U saopćenju se ističe da Sjedinjene Države razumiju da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umješanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije, te da se ovo hapšenje koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

“Oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbede bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEX)”, navodi se u saopćenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini odlučno osuđuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbjednosne agencije.

“Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji. Pozivamo strane da rade u okviru dijaloga koji vodi EU kako bi se rješila pitanja koja izazivaju zabrinutost”, saopćeno je.

TRT Balkan / agencije