Na vanrednim izborima u Srbiji do 12 sati glasalo 21,33 posto birača.      Foto: AA

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević osvrnuo se na konferenciju posmatračke misije Crta i potvrdio da se dogodio incident u Odžacima, da su odgovorni privedeni te da će biti sankcionisani u skladu s nadležnostima drugih državnih organa.

Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov kazao je ranije danas da su posmatrači te organizacije napadnuti u Odžacima i da im je tom prilikom uništeno vozilo.

Dimitrijević je također komentarisao incident u Blacu, kazavši da je policija odvela u stanicu osobu koja je navodno davala novac biračima kako bi glasali.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije Miladin Kovačević saopštio je na konferenciji za novinare u 13 sati da je na vanrednim izborima u Srbiji do 12 sati glasalo 21,33 posto birača.

Podsjetio je da je na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 12 sati bila 20,52 posto.

Vanredni izbori

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati. Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190.

Na glasačkom listiću nalazi se 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata. Na izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina, a glasat će se na ukupno 8.273 biračka mjesta.

TRT Balkan / agencije