Dodik je odranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba.     Foto: AA

Oni su naveli da je ovo još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao – putu izolacije i autoritarne vladavine, te da je to put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, dok Dodik tvrdi da ih štiti.

“Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnju saradnju s institucijama RS-a i nastavit ćemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina. Nećemo pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti.”

Naveli su i da Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj, a njegovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese.

Dodik je odranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba zbog djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

Zašto je RS prekinuo saradnju s SAD-om i Velikom Britanijom?

U saopštenju Vlade RS-a konstatuje se da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju s diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj kao i drugih javnih organa da ne sarađuju s ambasadama SAD-a i Velike Britanije.

Kako se navodi, Vlada RS-a je uvjerena da djelovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD-a i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD-a i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH.

Vlada RS-a ističe kako smatra da je obaveza ambasada SAD-a i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici.

Također se navodi i da će Vlada RS-a obavijestiti nadležne institucije SAD-a i Velike Britanije o prekidu saradnje s njihovim ambasadama zbog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Pomoć SAD-a entitetu RS

Od 1995. godine Sjedinjene Američke Države su u Republiku Srpsku uložile oko 638 miliona dolara, a u trenutku kada je Vlada RS-a prekinula saradnju s ovim ambasadama, aktivnosti koje Ambasada SAD-a provodi u RS-u iznose blizu 11 miliona dolara, kazali su za Radio Slobodna Evropa iz američke Ambasade u Sarajevu.

Na ovo je reagovao i Milorad Dodik na svom Twitter profilu, optuživši SAD za nanošenje štete RS-u.

Dodik piše da bi Ambasada SAD-a u Sarajevu mogla da sabere i štetu načinjenu Republici Srpskoj od 1995. do 2023.

“Sasvim sigurno da višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu”, navodi Dodik. Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH.

Samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da nam otmu, date su desetine hiljada života. Jesu li to procijenili na 638 miliona dolara?

Blinken uporedio Dodika s Putinom

O potezima RS-a oglasio se i američki državni sekretar Antony Blinken. On je, između ostalog, rekao da je Dodik na Putinovom autoritarnom putu.

“Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Putina. State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju”, napisao je Blinken na Twitteru.

Dodik je 9. marta najavio da će novim zakonom o nepokretnoj imovini RS vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, koja prema Dejtonskom sporazumu, smatra Dodik, pripada entitetima. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je Zakon o imovini RS-a u suprotnosti s Ustavom BiH.

“Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

"Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne i opasne. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietničnost Bosne i Hercegovine", napisao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

TRT Balkan