Portparol Ministarstva Matthew Miller izjavio je da je State Department označio dvije osobe i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana povezanih sa zloćudnim utjecajem Rusije u regiji i korupcijom koja ga omogućuje.     Foto: Reuters Archive

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na listu sankcionisanih osoba sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti dodao je još deset osoba i kompanije iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Na listi su Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije te Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

"Rusija je nastavila koristiti svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu kako bi spriječila integraciju regije u međunarodne institucije i organizacije, kao i iskoristila ključne jurisdikcije za olakšavanje svojih agresivnih destabilizirajućih aktivnosti", rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

On je kazao da današnji potez ponovno potvrđuje šire napore Vlade SAD-a u promicanju mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana.

Portparol Ministarstva Matthew Miller izjavio je da je State Department označio dvije osobe i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana povezanih sa zloćudnim utjecajem Rusije u regiji i korupcijom koja ga omogućuje.

"Odjel proglašava Mišu Vacića, srpskog političara, zbog sudjelovanja u nelegitimnim referendumima o aneksiji koje je organizirao Kremlj na teritorijima Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. Odjel također proglašava Nenada Popovića, bivšeg dužnosnika srbijanske vlade, i njegove povezane tvrtke. Popović održava bliske veze s Kremljom i koristi svoju mrežu za koruptivne sheme za izgradnju osobnog bogatstva", kazao je Miller.

Istovremeno, saopćio je Miller, Ministarstvo finansija nameće sankcije za osam pojedinaca i šest entiteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski utjecaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog utjecaja.

"Ti pojedinci i subjekti takođe ometaju ključne reforme i napredak prema pristupanju EU. Ovim imenovanjima američka vlada ima za cilj promijeniti ponašanje uključenih i boriti se protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nedopuštenih poslova i trgovine utjecajem koji jačaju ruski zloćudni utjecaj", naveo je on.

Sankcionisani Petar Đokić je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) i dugogodišnji predsjednik Socijalističke stranke. Od 2010. godine je na različitim ministarskim funkcijama u vladi ovog bh. entiteta. Početkom novembra, u Beogradu mu je povodom obilježavanja ruskog praznika, Dana narodnog jedinstva, uručeno priznanje za zasluge "u jačanju prijateljstva RS i Rusije".

Duško Perović je šef Predstavništva RS-a u Moskvi. On je uglavnom prisutan tokom posjeta predsjednika RS Milorada Dodika glavnom gradu Rusije i njegovih sastanaka s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Savo Cvijetinović, poznat i pod nadimkom "Tigar", je biznismen iz Bijeljine. On je osnivač i direktor firme "Inženjering-BN" koja je takođe stavljena na listu sankcija. Takođe je na čelu Srpsko-ruske zajednice "Zavet". Tokom rata u BiH, bio je na čelu Posebnih jedinica Policije RS-a.

TRT Balkan / agencije