Inače, Kosovo je od danas planiralo početi izdavati novčane kazne za blizu 10.000 srpskih vozača koji nastave koristiti automobilske tablice koje je izdala Srbija.     Foto: AA

Ovo zapravo znači da Srbija odustaje od daljeg izdavanja registarskih tablica s oznakom KM, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica.

Dogovor postigli glavni pregovarači Srbije i Kosova uz posredstvo EU

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi rekao je da problem registarskih tablica više nije na stolu, ali da će se definisati u okviru sveobuhvatnog sporazuma.

Među prvima na postignuti dogovor reagirao je Miroslav Lajčak, koji se putem Twittera zahvalio, između ostalih, i State Departmentu na, kako je naveo, neprocjenjivoj podršci.

Sličan stav imala je i predsjednica Kosova Vjosa Osmani koja se također zahvalila američkim predstavnicima, odnosno ambasadoru SAD-a na Kosovu, navodeći da je neophodna američka podrška procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

Istovremeno, postignuti sporazum pozdravili su i Emanuele Giaufret, ambasador Evropske unije u Srbiji, ministar vanjskih poslova Austrije, Srpska lista, State Department, Ramuš Haradinaj i drugi.

Prilično dugo se čekalo na reakcije Aleksandra Vučića i Albina Kurtija. Srbijanski predsjednik poručio je da je u statusnom smislu dogovor o tablicama "mala taktička pobjeda" Beograda te dodao da se Srbi neće vratiti u kosovske institucije sve dok Priština ne ispuni obavezu iz 2013. godine i formira Zajednicu srpskih općina.

„Oni koji žive na Kosovu, a ima ih oko 7.000, kao i onih oko 2.000 u središnjoj Srbiji, mogu nastaviti voziti automobile sa srpskim tablicama bez ikakvih smetnji i kazni. Statusno je to mala taktička pobjeda koja će nas voditi još težim pritiscima kojima ćemo biti izloženi", kazao je danas Vučić.

Istovremeno, Kurti je, prenosi Tanjug, poručio da sporazum koji su sinoć postigli glavni pregovarači Beograda i Prištine nije isti sporazum koji je dvjema stranama ponuđen u ponedjeljak tokom pregovora u Briselu.

Kurti je u parlamentu u Prištini rekao da nije riječ o sporazumu o registarskim tablicama, već o dogovoru da se pregovara o njemačko-francuskom prijedlogu za rješavanje kosovskog pitanja, te je dodao da je stav Prištine ostao isti, ali da se promijenila pozicija šefa evropske diplomatije Josepa Borella.


U međuvremenu su reagirali i pojedini građani Sjeverne Mitrovice koji su, između ostalog, istakli da im je navedeni sporazum ulio nadu da će se situacija na sjeveru Kosova smiriti, odnosno da će život u tom dijelu Kosova biti jednostavniji i lakši.

Inače, Kosovo je od danas planiralo početi izdavati novčane kazne za blizu 10.000 srpskih vozača koji nastave koristiti automobilske tablice koje je izdala Srbija. Kosovo je ove godine pokušalo zahtijevati od srpske manjine da promijeni stare automobilske tablice koje su datirale prije 1999. godine, kada je Kosovo još bilo dijelom Srbije.

U znak neposluha o problemima s tablicama, blizu 600 policajaca srpske manjine, a potom i suci, tužitelji i drugi državni službenici dali su otkaz ovog mjeseca.

TRT Balkan