O svom raspuštanju Sabor je odlučio jednoglasno, glasovima 143 zastupnika, poticaj za raspuštanje došao je od klubova većine.              Foto: HINA

Kada točno, odredit će predsjednik Republike Hrvatske, no izvjesno je da će izbori biti ili u travnju ili u svibnju.

O svom raspuštanju Sabor je odlučio jednoglasno, glasovima 143 zastupnika, poticaj za raspuštanje došao je od klubova većine.

Na kraju zasjedanja zastupnicima se prigodno obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ističući kako je protekli mandat bio zahtjevan, ali da je svatko dao "sve od sebe" da pridonese kvaliteti života u Hrvatskoj, zaštiti nacionalnih interesa.

"Bez obzira na sve izrečeno, a bilo je teških i preteških riječi, svima hvala, svi smo samo ljudi od krvi i mesa“, rekao je zastupnicima i pred izbore im poželio profesionalni uspjeh i sreću u osobnom životu.

Želim i da vas se što više vrati u Sabor, rekao je zastupnicima u čije je ime zahvalio na suradnji djelatnicima saborske Stručne službe, kuharicama, konobarima, spremačicama.

Dugotrajnim pljeskom u zahvali su mu se priključili i zastupnici.

U ime službe koja opslužuje sabornicu, zastupnicima je na suradnji zahvalio Gordan Tomljenović.

Prije razlaza oporba je još jednom iskoristila priliku kritizirati saborsku većinu i vladu, pozvati građane da izaberu najbolje, a nisu izostala ni uobičajena 'podbadanja', prigodni stihovi, uvrede.

Ivanovićevi stihovi za oporbu

Goran Ivanović (HDZ) za kraj je ponudio stihove "Kad u svibnju rascvjeta plavo cvijeće, oporba se oporavit neće“, Hrvoje Zekanović (HDS) provocirao je Nina Raspudića (Most), na njegovu izjavu da se poziva na članak 238. dometnuo je „nos ti po..an“.

"Ako mislite da treba mijenjati Hrvatsku, glasujte za koaliciju Mosta i Suverenista“, poručio je biračima Marijan Pavliček (HS) koji je izlaganje zaključio pozdravom "Bog i Hrvati!“

"Ako smatrate da nije u šoldima sve, glasujte za HDZ“, uzvratio mu je kroz smijeh Jandroković kojeg je Marija Selak Raspudić (Most) prozvala zbog izjave da će koristiti svoje diskrecijsko pravo da nekome da ili oduzme riječ.

Jandroković svjedoči to što vam na izborima nudi HDZ, nudi diskrecijsku Hrvatsku u kojoj će se mimo zakona i pravila odlučivati kako oni hoće, rekla je zastupnica.

"Neću danas polemizirati, svima šaljem poruke čiste, nepatvorene ljubavi", uzvratio joj je prozvani.

Spinovi i vrijeđanje razuma, to je bila ova Vlada i većina, izjavila je Sandra Benčić (Možemo!) koja tvrdi da je aktualna vlada, kao sve prijašnje, Hrvatsku pretvarala u veliku čekaonicu, na pregled, na sudsku presudu, na plaću, na mirovinu….

Benčić: Sve je u našim rukama

Sve je u našim rukama, vrijeme je za ljude, zaključila je zastupnica.

Damir Bajs (Fokus) pozvao je sve građane da iskoriste pravo glasa i izaberu najbolje, uvjeren da će novi saziv biti bolji i drugačiji.

Zastupnici su iznijeli i svoje viđenje raspuštenog saziva.

Emil Daus (IDS) kaže da ga je obilježio populizam, u kojemu je saborska većina bila podređena izvršnoj vlasti, nada se da će izbori promijeniti način upravljanja Hrvatskom.

Dario Hrebak (HSLS) drži da je saziv ipak bio nešto bolji od prošlog u kojem su se zastupnici iznosili iz sabornice. Bio je to težak mandat, kazao je, podsjetivši da su ga pratili korona, kriza energeneta, ruska agresija na Ukrajinu.

Nije bilo lako biti oporba, a ni vladajući, no bili smo i odradili smo mandat, Hrvatska je danas "zeru“ bolja zemlja nego prije četiri godine, ocijenio je.

Dalija Orešković (SSIP) ne dijeli to mišljenje, kaže da se Hrvatska nalazi u "većem mraku nego ikad“, pa opetuje izbor Turudića, "lex. AP".

S Antom Prkačinom bio sam zastupnikom u 1. „herojskom“ sazivu Sabora, neusporedivo je ozračje tada i sada, dodaje Andro Krstulović Opara (HDZ) i navodi kako je slika Sabora preslika našeg društva. Siguran sam de će u slijedećem biti vama na ponos, kazao je.

Krešo Beljak (HSS) najavljuje pak kako će nakon idućih izbora, prva odluka izabrane vlasti biti zabrana rada HDZ-a, a zastupnicima te stranke na njemačkom je poručio: Sretan put, doviđenja u Remetincu!

HINA