Tokom boravka u Sarajevu studenti su posjetili Regionalni ured Anadolu (AA) za Balkan u Sarajevu, a tom prilikom su informirani o radu agencije.        Foto:

Međunarodna radionica "Komunikacija za budućnost", u organizaciji Visokog vijeća za audiovizualnu komunikaciju Turkiye (RTUK) ove godine održava se u Sarajevu i Mostaru. Učesnici radionice su studenti iz 13 različtitih zemalja, a kažu kako su impresionirani Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je tradicionalnoj radionici koju RTUK ove godine organizuje 13. put, a koja je namijenjena studentima na dodiplomskim, magistarskim ili doktorskim studijima na raznim fakultetima u Turkiye, kako bi stekli iskustva u primjeni audiovizualnih medija.

Na ovogodišnjoj radionici učestvuju studenti iz Rusije, Tatarstana, Uzbekistana, Turske Republike Sjeverni Kipar, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Albanije, Venezuele, Gruzije, Azerbajdžana i Turkiye.

Tokom boravka u Sarajevu studenti su posjetili Regionalni ured Anadolu (AA) za Balkan u Sarajevu, a tom prilikom su informirani o radu agencije.

Jedan od učesnika radionice je Nail Aliyev, iz Azerbejdžana, doktorant političkih nauka na Univerzitetu Hacettepe u Ankari.

On je istakao kako mu je veliko zadovoljstvo što je u okviru radionice imao priliku upoznati kolege iz drugih zemalja, a posebno što je upoznao Bosnu i Hercegovinu.

"U Bosni i Hercegovini možemo vidjeti različite vjere i kulture, možemo vidjeti toleranciju. U Sarajevu se mogu čuti i ezani i crkvena zvona. Ljudi jedni drugima pristupaju s tolerancijom. Niko ne diskriminira nikoga, jer druge vjere i žive zajedno“, rekao je Aliyev.

Napomenuo je kako siguran da će ova radionica biti veoma korisna za nastavak njegove karijere, te zahvalio RTUK-u što im je omogućio ovakvu priliku.

Giimat Mustaphaeva, studentica sociologije na Univerzitetu "Yildirim Beyazit" u Ankari, tokom radionice imala je prezentaciju o temi mediji i kultura, konkretnije, istraživala je učinak medija na izgradnju kulture.

"Pokušala sam teorijski objasniti medije i kulturu. Svoj rad sam započela čitajući članke kako bih sagledala problematiku iz oblasti medija i kulture kroz Bosnu i Hercegovinu. Potom sam došla ovdje i imala priliku vidjeti svojim očima, jer čitati je jedno, a vidjeti drugo. Mogu reći da sam impresionarana onim što sam vidjela u Bosni i Hercegovini", kazala je Mustaphaeva, te dodala: "Jedna od najvećih stvari koje mi je ova radionica dala je učenje nove kulture."

Azra Omerbašić, Bosanka rođena u Turkiye, polaznica je master studija na Univerzitetu Gazi u Ankari, a tokom radionice bila je na određeni način domaćin studentima iz drugih zemalja.

Kazala je kako se kroz svoje istraživanje bavila temom „soft power“ (mehka moć) u kontekstu turskih serija koje se emituju na ovim prostorima.

Navela je kako se turska historija, kultura, kao i prirodne ljepote upoznaju u različitim zemljama zahvaljujući turskim TV serijama,

"Jako sam sretna što sam dio ove radionice. Upoznala sam jako dobre ljude, u jednom vrlo prijateljskom okruženju. Ova radionica će mi puno značiti u životu. Drago mi je da sam na određeni način imala priliku predstaviti BiH svojim kolegama“, poručila je Omerbašić.

Nur Karahan, studentica pravnog fakulteta na Univerzitetu Bilkent, kroz svoje istaživanje bavila se temom različitosti kultura u kontekstu kuhinje, te prenijela svoje impresije s radionice:

„U dosadašnjem dijelu radionice imali smo priliku vidjeti da se odlično slažemo, koje su nam zajedničke tačke, kakvi su naši pogledi na različite kulture. U najkraćem, imali smo priliku shvatiti da iako dolazimo iz različitih zemalja, da zapravo nismo daleko jedni od drugih. Mislim da je to najvažnija specifičnost ove radionice.“

Učesnici su tokom radionice imali priliku upoznati se sa znamenitostima Travnika i Sarajeva, a boravit će također u Srebrenici i Mostaru.

TRT Balkan / agencije